Tamindžija: Ako izostane kazna za napad na Goganovića, šta da očekuju ostali Srbi?

Napad na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića treba da upali alarme jer ako ne mogu biti zaštićeni zvaničnici, kako onda zaštititi običnog čovjeka, izjavio je Srni potpredsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija.

– Napad kod Suda BiH, gdje se to desilo, je možda i motivisan izjavama /resornog/ ministra ili drugih zvaničnika koji su nadigli nacionalne tenzije – rekao je Tamindžija, dodajući da bi Goganović trebalo da se institucionalno zaštiti.

On je naglasio da, ukoliko nema nikakve kazne za počinioce, onda je to dodatni motiv za huligane da napadnu nekoga drugog.

– Ako je neko spreman da napadne zamjenika ministra, a institucije države nisu moćne da ga zaštite, onda o čemu pričamo kada je riječ o napadima na povratnike, pojedince ili slučajne prolaznike srpske nacionalnosti koji se zadese na teritoriji Federacije BiH – rekao je Tamindžija.

Tamindžija je rekao da postoje organi reda, odnosno policija koja je trebalo da bude tu da ga zaštiti jer je skup bio najavljen, a zamjenik ministra nije bio slučajni prolaznik.

– Tu su jasni počinioci i jasan motiv i ako država i institucije te počinioce kazne i nađe se adekvatna kazna za njih – onda će sljedeći razmišljati da li će tako postupiti i shvatiće da se ne isplati napad na predstavnike institucija u BiH – rekao je Tamindžija.

On je rekao da proces dogovaranja sastanaka Odbora za bezbjednost u Republici Srpskoj i federalnog Odbora, kao i zajedničkog Odbora na nivou BiH traje sedam do 10 dana, zbog velikog broja članova, ali da se mogu sastati ukoliko je procjena da bi ovaj slučaj trebao da bude tema Odbora.

– Za sada smo imali jednoglasne stavove po pitanju incidenata i napada na pojedince i zvaničnike. Ovo je, u svakom slučaju, napad na instituciju, a ne na pojedinca. Ali, svakako, svako normalan će napad na bilo kog zvaničnika okarakterisati jako negativno – rekao je Tamindžija.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović napadnut je juče u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, potvrdio je za Srnu šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić.

Prethodni članakKrnji Ustavni sud BiH: Kleveta kao krivično djelo u skladu sa Ustavom; Sporan član o povredi ugleda Srpske
Naredni članakBOGOJAVLJENSKA NOĆ: U ponoć se otvaraju nebesa i tada treba poželjeti želju