Svjedočanstvo biblijskog stradanja Hercegovine

U Muzeju Hercegovine Trebinje sinoć je održana promocija knjige ,,Biblijska 1941. godina” koja je objavljena u izdanju Književne zadužbine „Knez Miroslav Humski“.

Knjiga je sastavljena od 16 izvještaja iz Hercegovine, koji su nastali tokom Drugog svjetskog rata, a bili su u posjedu Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića.

„Sada već davne 2017. godine, u Manastiru Tvrdoš meni je blaženopočivši episkop Atanasije pokazao ovu arhivsku građu, odnosno kopije dokumenata iz Arhiva Sinoda Srpske pravoslavne crkve u Beogradu i izrazio želju da u jednom trenutku bude objavljeno. Ovo je izuzetno vrijedna građa, a godina 1941. je biblijska po veličini stradanja Hercegovine i ogromnom stradanju srpskog naroda u Hercegovini. Parohijski sveštenici su o tim događajima svjedočili, pisali dokumenta rukom ili na pisaćoj mašini, slali Sinodu Srpske pravoslavne crkve ali ujedno i ostavili trajan svjedok o jednom teškom vremenu. U knjizi imamo i detaljne izvještaje i iz Dubrovnika, Mostara kao i ostalih mjesta kao i iz sela Hercegovine koje govore o monstruoznim zločinima koji su počinjeni“, rekao je na večerašnjoj promociji istoričar Goran Komar.

Muzej 1.jpg (762 KB)

Jeromonah Teofil, nastojatelj manastira Duži, veliki poznavalac lika i djela blaženopočivšeg episkopa Atanasija je rekao da je ova knjiga djelo od izuzetnog značaja i svjedočanstvo teškog vremena.

„Episkop Atanasije je često govorio: ‘Moje su dimenzije od Kosova do Jadovna’. Bio je veliki mučenikoljubac i sve rane našeg naroda njega su jako boljele i do posljednjeg trenutka svog života, kao veliki teolog i patrolog, pisao je i govorio o stradanju svog naroda“, rekao je Jeromonah Teofil.

Rukopise su za štampu pripremili Predrag Lozo, istoričar i Goran Komar.

Izdavanje knjige blagoslovio je Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Prethodni članakHoće li političari u BiH usaglasiti evropske zakone do kraja mjeseca?
Naredni članakGacko: Četvorka ukrala više od tonu uglja