Sutra izbor novog rukovodstva Skupštine i Vlade Crne Gore

Sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabrano rukovodstvo parlamenta, biće održana sutra.

Iz crnogorskog parlamenta najavljeno je da je na dnevnom redu sjednice i utvrđivanje broja potpredsjednika i njihov izbor, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Novi predsjednik Skupštine trebalo bi da bude Andrija Mandić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja će dati podršku novoj vladi.

Mandatar Milojko Spajić dostavio je Skupštini prijedlog za sastav i program rada nove vlade prema kojem će potpredsjednik vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove biti Aleksa Bečić, a za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Funkciju ministra unutrašnjih poslova trebalo bi da obavlja Boris Bogdanović, odbrane Dragan Krapović, finansija Novica Vuković, a prosvjete, nauke i inovacija Anđela Јakšić Stojanović.

Srdan Pavićević predložen je za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, a Nik Đeljošaj da bude potpredsjednik za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Funkciju potpredsjednika vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih trebalo bi da obavlja Dragoslav Šćekić.

Spajićev prijedlog je da ministar spoljnih poslova bude Filip Ivanović, saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Јanko Odović, a evropskih poslova Maida Gorčević.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, rada i socijalnog staranja Naida Nišić, zdravstva Vojislav Šimun, energetike i rudarstva Saša Mujović, a turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Ministar kulture i medija trebalo bi da bude Tamara Vujović, dok će resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i javne uprave rukovoditi Vladimir Јoković i Maraš Dukaj, a resorom ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Spajić je u ekspozeu naveo da socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije iz prethodnih godina i decenija moraju ostati u prošlosti.

Prethodni članakLukašenko: Rat Rusije i Ukrajine u pat poziciji, pregovarati o okončanju
Naredni članakIrfan Čengić proglasio pobjedu u trci za načelnika sarajevske opštine Stari Grad