Irfan Čengić proglasio pobjedu u trci za načelnika sarajevske opštine Stari Grad

Irfan Čengić je proglasio pobjedu za načelnika sarajevske opštine Stari Grad.

Nakon što su prebrojani svi glasovi, Čengić je osvojio 5.982 (63,29 posto), a protivkandidat Dženan Selimbegović 3.470 (26,71 posto). Odziv birača na redovnim biračkim mjestima je 30,34 posto.

On se na svom Facebooku zahvalio svima koji su glasali danas na prijevremenim izborima.

“Hvala ljudi za podršku. Starim Gradom se ne vlada, Starom Gradu su se služi. Narednih 11 mjeseci ću služiti građanima i tražiti vaše povjerenje za dalje na osnovu rezultata rada”, kazao je.

U statusu je napisao kako je vodio čistu, pozitivnu kampanju, “kampanju o budućnosti o Starom Gradu, o nama a ne drugima”.

“Moji prijatelji, vijećnici, naše porodice i ja su bili žrtve laži, napada i potvara, ali narod je to prepoznao. Hvala svima koji su srcem bili uz mene, kao što sam rekao ovo je pobjeda svih nas, a poraz bi bio samo moj”, rekao je.

Poručio je kako će biti načelnik svih ljudi.

“Stranački interesi će biti sa strane, a to očekujem i od vijećnika. Starom Gradu ćemo donijeti novu energiju, nove projekte, novi odnos prema ljudima, novo vrijeme bez korupije i pozivam da nas pratite da li se držimo obećanja. Stari Grad voli svoju djecu”, poručio je Čengić.

Selimbegović je bio kandidat SDA, a podržali su ga NES, SBiH i Dio DF-a. Čengić i Selimbegović su bili jedini kandidati.

Prijevremeni izbori su uslijedili nakon što su građani na julskom referendumu opozvali Ibrahima Hadžibajrića (NES) sa pozicije načelnika. Načelnik je bio od 2008., kada je izabran kao kandidat SDA. U kasnijim izbornim ciklusima je biran kao kandidat SBB-a, NBL-a i NES-a.

Opštinsko vijeće Starog Grada je donijelo odluku o održavanju referenduma nakon što je Hadžibajrić uhapšen u maju ove godine te je od tada u pritvoru. Hadžibajrić, njegov sin Seid, sekretarica Opštine Stari Grad Alma Destanović, Elmedin Karišik i Emina Rogo su terete za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Prethodni članakSutra izbor novog rukovodstva Skupštine i Vlade Crne Gore
Naredni članakFon der Lajen doputovala u Sjevernu Makedoniju