SUSRETI POSVEĆENI BLAŽENOPOČIVŠEM EPISKOPU – Tvoje od tvojih – Vladika Atanasije u Hercegovini

U okviru dana godišnjeg pomena i sjećanja na blaženopočivšeg umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, u galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je najprije otvorena izložba fotografija iz života Episkopa Atanasija, pod nazivom Tvoje od tvojih, a nakon toga je održan i razgovor na temu “Vladika Atanasije u Hercegovini”.

Neposredno po otvaranju pomenute izložbe, u velikoj pozorišnoj sali, priređen je prvi, od tri planirana, razgovora, tokom kojeg su sagovornici igumana Danila žitomislićkog, kao moderatora, bili: Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, Episkop slavonski Jovan i Iguman hilandarski Metodije.

Samom razgovoru, tokom kojeg su iskazana svjedočanstva i sjećanja na Vladiku Atanasija na prostoru Hercegovine, prethodilo je pozdravno obraćanje Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, uz prikazivanje video zapisa, u kojima su o Episkopu Atanasiju govorili Mitropolit tverski i kašinski Amvrosije (Ermakov) i Aristotel Papanikolau, profesor teologije na Univerzitetu Fordam.

Njegovo preosveštenstvo vladika diseldorfski i njemački Grigorije rekao je tokom razgovora da je dolazak vladike Atanasija u Hercegovinu upalio iskru u kamenu, prouzrokujući svjetlost.

U toku razgovora o temi “Vladika Atanasije u Hercegovini”, vladika Grigorije je rekao da je vladika Atanasije već bio slavan kad je došao u Hercegovinu, ostvarena ličnost i ugledan duhovnik, monah, priznat u svijetu.

“U Hercegovinu je došao po mom dubokom uvjerenju zbog toga što je žudio za mučeništvom. On je i prije ustoličenja dolazio u Hercegovinu, kao jeromonah tajno noću išao od jame do jame, služio nad njima. Koja je svjetlost privukla Atanasija u Hercegovinu, nije sunčeva, nego ona koja je sijala iz tih jama bezdanica”, rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je dolazak vladike Atanasija u Hercegovinu prouzrokovao to da se upalila iskra u kamenu, prouzrokujući da nešto grije i svijetli, iako je sve okolo bilo strašno i neprijatno.

“Vladika Atanasije je imao po meni jedan cilj, da postane mučenik i da se sjedini sa tim mučenicima. Niko na tom putu nije mogao da ga zaustavi, omete, ali je svako iz nekog nepoznatog razloga htio da ide za njim, jer vide da ide ka svjetlosti”, naveo je vladika Grigorije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, govoreći o službovanju vladike Atanasija u Hercegovini, rekao je da je vladika došao u najteže vrijeme u Hercegovinu i ponio krst svoga naroda.

“Naravno, nije idealizovao svoj narod, zato što ga je volio, zato ga je vrlo često i kritikovao, ali su svi osjetili da on to radi sa velikom ljubavlju, očinskom, da ne kažem majčinskom”, rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je dodao da je vladika Atanasije bio junak po karakteru, te da je spojio u svojoj ličnosti i strogost, ali i nježnost, ljubav i saosjećanje, te da ga je narod mnogo volio.

Vladika pakračko-slavonski Jovan rekao je da je Hercegovina prije Atanasija, odnosno Tvrdoš bio siv, crn i mračan, da je sve bilo teško u to vrijeme, ali da je kad je došao vladika Atanasije sijala potpuno druga svjetlost.

“On je došao u Hercegovinu da bi mi svi vidjeli kako izgleda episkop crkve. To će do kraja vremena da ostane najvažnije. On je došao u Hercegovinu i da bude zajedno sa Amfilohijem i danas i do kraja vremena. Kao što se izobražavaju Petar i Pavle, do kraja vremena će se Amfilohije i Atanasije izobražavati zajedno”, rekao je vladika Jovan.

Iguman hilandarski Metodije prisjetio se dolazaka vladike Atanasija u manastir Hilandar, rekavši da je on imao veliku ljubav prema Svetoj Gori i Svetogorcima, kao i oni prema njemu, te da je uvijek imao vremena da sasluša sve probleme i da pomogne u organizaciji manastirskog života.

Povodom godišnjice upokojenja vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Eparhija zahumsko-hercegovačka priređuje trodnevne susrete poštovalaca njegovog lika i djela.

Prethodni članakEU zvanično usvojila sankcije protiv Rusije, DNR i LNR
Naredni članakKortni Koks se kaje zbog estetskih zahvata