EU zvanično usvojila sankcije protiv Rusije, DNR i LNR

Savjet EU usvojio je danas paket mjera kao odgovor na odluke Ruske Federacije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska u Ukrajini i pošalje svoje trupe u te oblasti.

– Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive. One krše međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, međunarodne obaveze Rusije i dalje eskaliraju krizu – poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da danas dogovoreni paket sankcija uključuje restriktivne mjere protiv svih 351 poslanika ruske Državne dume koji su 15. februara pozvali predsjednika Putina da prizna nezavisnost samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Dodaje se da će restriktivne mjere biti nametnute i za dodatnih 27 osoba i entiteta “visokog profila”, koji su imali ulogu u “podrivanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine”.

To, kako se navodi, uključuje donosioce odluka kao što su članovi Vlade, banke i oligarhe koji su finansijski ili materijalno podržavali ruske operacije na teritorijama Donjecka i Luganska ili imaju koristi od njih, oficire koji su imali ulogu u akcijama invazije i destabilizacije i pojedince odgovorne za vođenje rata dezinformacijama protiv Ukrajine.

– Restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i pravnim licima, kao i zabranu putovanja u EU ili tranzit preko teritorije EU – navode u Savjetu EU.

Dodaje se da paket sankcija obuhvata i ograničenja ekonomskih odnosa EU sa DNR i LNR, kako bi se osiguralo da odgovorni “jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih akcija”.

– Današnjom odlukom će se posebno uvesti zabrana uvoza robe iz oblasti pod kontrolom vlade Donjecke i Luganske oblasti, ograničenja trgovine i investicija u vezi sa određenim privrednim sektorima, zabrana pružanja turističkih usluga i zabrana izvoza određene robe i tehnologije – navode u Savjetu.

Savjet EU je odlučio da uvede sektorsku zabranu finansiranja Ruske Federacije, njene Vlade i Centralne banke kroz ograničavanje mogućnosti ruske države i Vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU.

U saopštenju Savjeta EU povodom usvajanja paketa sankcija navodi se apel Rusiji da poništi priznanja DNR i LNR, da se pridržava međunarodnog prava i da se vrati razgovorima u okviru Normandijskog formata.

EU takođe poziva druge države da ne slijede, kako navode, nezakonitu odluku Rusije.

Sankcije EU, uvedene zbog “kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine”, sa danas usvojenim paketom, obuhvataju 555 pojedinaca i 52 pravna lica.

Prethodni članakDonacijom riješen decenijski problem bolnice u Trebinju
Naredni članakSUSRETI POSVEĆENI BLAŽENOPOČIVŠEM EPISKOPU – Tvoje od tvojih – Vladika Atanasije u Hercegovini