Studija s Oksforda: Infekcija koronom traje sedam dana

Testovi na korona virus toliko su osjetljivi da mogu otkriti tragove neaktivnih virusa infekcije koja je prošla prije više sedmica, što bi moglo rezultirati lažno pozitivnim rezultatima koji uvećavaju razmjere pandemije, pokazala su istraživanja britanskih naučnika sa Oksforda.

Naučnici tog univerziteta kažu da je većina ljudi zarazna samo sedam dana, ali da testovi mogu pokazivati pozitivan rezultat i sedmicama nakon toga, što znači da bi broj trenutno zaraženih mogao biti manji nego što se smatra.

Jedan od autora studije, profesor Karl Henegan smatra da bi testovi na covid-19, umjesto rezultata „pozitivan/negativan“, morali imati prag koji neće pokazivati pozitivan rezultat ako je virus prisutan u vrlo maloj količini.

Vjeruje da ostaci dijelova neaktivnih virusa mogu delimično da objasne zbog čega je u Velikoj Britaniji trenutno u porastu broj zaraženih, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira.

Centar za primijenjenu medicinu Univerziteta u Oksfordu ispitao je nalaze 25 studija kojima je analizirano hoće li se uzorci virusa razviti u Petrijevoj posudi u laboratoriji.

Ova metoda „uzgoja virusa“ u laboratoriji može pokazati hoće li pozitivan rezultat na testu otkriti aktivan virus, onaj koji se može umnožavati i širiti, ili samo fragmente virusa koji se ne mogu razmnožavati ni u ljudskom organizmu ni u laboratoriji.

Ovaj je problem poznat od početka izbijanja pandemije i još jednom ukazuje na to u kolikoj su meri podaci o kovidu-19 daleko od savršenih.

PCR test uzimanja brisa standardna je dijagnostička metoda pri kojoj se koriste hemikalije uz čije se djelovanje povećava genetski materijal virusa kako bi se on mogao dalje proučavati.

Uzorak prolazi nekoliko “ciklusa“ u laboratoriji prije nego što se dobije dovoljna količina virusa za testiranje.

Broj ciklusa bi mogao biti način da se otkrije koliko virusa u sebi zapravo nosite, odnosno radi li se o sićušnim ostacima ili ne.