STUDENTI IZ AZIJE I EVROPE STUDIRAJU U MOSTARU – Radić: Univerzitet modernih znanosti – CKM pozicionira se u sam vrh među univerzitetima na Zapadnom Balkanu

Rektor Univerziteta modernih znanosti – CKM iz Mostara, prof.dr.sc. Gordan Radić ističe da je ovaj Univerzitet u procesu potpisivanja ugovora o razmjeni i međusobnoj saradnji s nekoliko Univerziteta iz Azije i Evrope, s kojima očekuju razmjenu studenata i profesora, a već su postali atraktivni i prepoznatljivi za upis studentima iz azijskih zemalja. ” To je jedan veliki plus za Univerzitet modernih znanosti – CKM, Mostar u pozicioniranju kao lidera među univerzitetima koji djeluju na području Zapadnog Balkana”, navodi Radić. U intervjuu za Top Portal govori o procesu transformacije ove visokoškolske ustanove, o kvalitetu obrazovanja i mogućnostima koje nude studentima, te budućim planovima.

Univerzitet modernih znanosti – CKM u Mostaru radi od 2008. godine, ali je do sada bilo više transformacija i širenja. Koliko sada fakulteta ima Univerzitet modernih znanosti CKM i kojih?

CKM kao prva privatna obrazovna visokoškolska institucija kroz svoj razvoj od početka do danas kao što ste i sami naveli je prošla kroz nekoliko razdoblja i transformacijskih procesa od visoke škole, fakulteta i do današnjeg dana i statusa licencirane i akreditovane visokoškolske institucije pod nazivom – Univerzitet modernih znanosti – CKM, Mostar. Sve transformacije su se odvijale vezano za zakonsku regulativu koja reguliše djelovanje obrazovnih institucija. Danas je Univerzitet prepoznat kao visokoškolska institucija koja već više od decenije obrazuje kadrove za stručna i akademska zvanja iz različitih područja nauke, kako društvenih i humanističkih, tako biotehničkih, tehničkih i pedagoških. Univerzitet modernih znanosti danas ima u svom administrativnom sastavu četiri fakulteta. To su Fakultet zdravstvenih studija, Fakultet ekonomskih studija , Fakultet prava i sigurnosnih studija i Fakultet prometnih studija.

Prije nego što Vas pitam o kvalitetu studija i mogućnostima studiranja, moram pitati da li je Univerzitet akreditovan?

Univerzitet modernih znanosti – CKM, Mostar je akreditovana visokoškolska institucija i nalazi se na popisu akreditovanih visokoškolskih institucija državne Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine. Od utemeljenja do danas Univerzitet modernih znanosti – CKM, Mostar težio je ka ostvarivim i mogućim standardima i normativima za naše okolnosti, a sve to usmjereno ka normama evropskog prostora obrazovanja. Kada govorimo o aktuelnom trenutku, Univerzitet CKM u maksimalnom omjeru usklađuje svoje djelovanje s evropskim smjernicama kvalifikacija visokog obrazovanja, kako bi osigurao neometanu mobilnost i priznavanje studentima koji dolaze s drugih visokoškolskih institucija, posebno iz inostranstva. Kao rektor sam jasno određen u svome radu i djelovanju prema saradnji svih ssitema obrazovanja, a sve u cilju što jednostavnijeg i efikasnijeg akademskog priznavanja kvalifikacija i razdoblja studiranja.

Da li su diplome priznate u Evropi?

Naravno, u skladu sa akreditacijom koju imamo od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta Bosne i Hercegovine diplome našeg Univerziteta su priznate u evropskom prostoru obrazovanja i zemljama Zapadnog Balkana, a i šire. Za ilustraciju prethodno izrečenoga mogu vam kazati kako smo do danas imali priznavanja diploma s našeg Univerziteta u zemljama poput Njemačke, Švedske, Portugala, Danske, Belgije, Slovenije, Hrvatske koje su zemlje EU. Naše diplome su priznate i u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji. Imali smo studenata koji su završili studij na našem Univerzitetu i nakon toga svoje zaposlenje pronašli u zemljama Arapskog poluostrva, tačnije Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog kraljevstva što dovoljno govori samo za sebe kakav ugled i kredibilitet naš Univerzitet ima u međunarodnim okvirima.

Šta sve Univerzitet modernih znanosti CKM nudi studentima u smislu kvaliteta i pogodnosti za studente?

CKM nudi studentima raznovrstan izbor studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa visokog obrazovanja. Ima tu izbora za sve studente koji imaju cilj, a to je sticanje znanja i akademske titule jednog od navedenih akademskih ciklusa. U sklopu svih školarina na svim ciklusima u cijene su uključeni udžbenici, što je razlika u odnosu na univerzitete iz okruženja koju mogu izdvojiti kao pogodnost i prednost za studente koji se odluče upisati studij kod nas. Na našem Univerzitetu svi studenti imaju pravo na kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje kako bi stekli i zadržali umijeća s pomoću kojih mogu u cijelosti sudjelovati u društvu i uspješno se kretati na tržištu rada. Kao prednost mogu istaći i činjenicu kako na našem Univerzitetu imamo studente iz više zemalja okruženja poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, a u naznaci smo u skladu sa Strategijom internacionalizacije koju intenzivno pripremamo, vrlo brzo imati studente iz Azije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ja kao rektor i cjelokupno nastavno osoblje CKM-a smo usmjereni i otvoreni ka studentima kako bi oni koji studiraju i oni koji se odluče kod nas studirati mogli sudjelovati u kreiranju budućnosti okruženja njihovog djelovanja kroz demokratiju, solidarnost i uključivost.

Možete li nam kazati nešto o nastavnom osoblju, profesorima, asistentima?

Pošto se radi o instituciji koja postoji više od decenije, možemo se pohvaliti i s ponosom kazati, kako u stalnom radnom odnosu imamo najviše zaposlenih koji su svoje visokoškolsko obrazovanje stekli na našem Univerzitetu. To je jedna velika stvar za mladi privatni Univerzitet. Naravno imamo i zaposlene u stalnom radnom odnosu koji su svoje obrazovanje stekli na renomiranim visokoškolskim institucijama iz okruženja i cijeloga svijeta. Ilustracije radi, Univerzitet zapošljava četrdeset zaposlenih u stalnom radnom odnosu i negdje oko 150 univerzitetskih profesora, lektora, viših asistenata i asistenata koji su angažovani temeljem ugovora o djelu.

Pored kadrova koji su obrazovanje stekli kod nas imamo angažovane renomirane profesore iz cijelog okruženja u različitim zvanjima od docenata, vanrednih profesora, redovnih profesora i profesora emeritusa koji dolaze iz Sarajeva, Doboja, Bijeljine, Banja Luke, Kragujevca, Beograda, Zagreba, Rijeke, Maribora, Osijeka, Podgorice, Varaždina, Novog Sada, Novog Pazara, Tutina i da dalje nabrajam, što vam svjedoči o našoj otvorenosti i multikulturalnosti koja je u ovoj instituciji na visokom nivou.

U javnosti u BiH privatni fakulteti uglavnom nemaju dobar imidž, kako to komentarišete i kako se borite s tim?

Mnoge zemlje u okruženju su bile u takvoj situaciji gdje su privatne visokoškolske institucije bile tretirane, po meni prvo od javnosti, a onda i od strane državnih institucija na neprimjeren način, tačnije šikanirane od strane onih univerziteta koji sebe nazivaju državnim, a čiji su osnivači država ili državne administrativne jedinice. Uopšte nije bitno ko je osnivač ili vlasnik Univerziteta nego zadovoljava li taj univerzitet kriterije, odnosno standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u evropskom području visokog obrazovanja i tu po meni treba sva priča stati. Srbija je taj problem imala prije desetak godina, ali danas je to za njih prošlost. Tako smo svjedoci da privatni univerziteti u Bosni i Hercegovini i dalje doživljavaju različite vrste difamacija i diskreditacija najčešće bez utemeljenja. U Bosni i Hercegovini postoji negdje oko pedeset licenciranih visokoškolskih institucija što privatnih, što javnih. Neke od njih do dan danas nisu predale zahtjev za akreditaciju nadležnoj obrazovnoj vlasti. U tome i jeste problem kada spominjemo imidž privatnih visokoškolskih institucija. Tu postoji određena odgovornost nadležnih obrazovnih vlasti koje izdaju licence visokoškolskim institucijama. Nažalost, uvijek imate onih koji ne žele red, ne žele se ponašati u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i koji ne doprinose razvoju ugleda privatnih univerziteta. Tome treba stati u kraj i onda će u prostoru visokog obrazovanja kod nas nastati niveliranje i takmičenje onih visokoškolskih institucija koje nude kvalitet obrazovanja prema evropskim standardima i smjernicama, a samim time će otpasti i nestati oni univerziteti i visoke škole koji nude nešto što ne zadovoljava ni minimum standarda i normativa obrazovanja.

Šta su planovi i ciljevi Univerziteta modernih znanosti?

Univerzitet CKM je od utemeljenja mogu slobodno kazati često na nekoj prekretnici pa tako i danas. Naveo sam prethodno kako smo predani izradi Strategije internacionalizacije koja će biti misao vodilja Univerziteta za budućnost i u budućnosti. S obzirom da se uslovi u evropskom prostoru obrazovanja mijenjaju, jednako tako promjene nastaju i kod nas. Međunarodne aktivnosti Univerziteta izvor su i podsticaj stvaralaštva, kvalitetne nauke i primjene osavremenjivanja nastave. U Strategiji internacionalizacije jedan od ključnih vidova univerzitetskih aktivnosti je međunarodna istraživačka aktivnost, mobilnost studenata, nastavnika i istraživača koja pridonosi izvrsnosti. Istraživanja su po internacionalnim mjerilima kvaliteta najbolja univerzitetska nastava.

Kao jednu lijepu novost mogu istaći kako smo u procesu potpisivanja ugovora o razmjeni i međusobnoj saradnji s nekoliko Univerziteta iz Azije i Evrope, s kojima očekujemo razmjenu studenata i profesora, a već smo postali atraktivni i prepoznatljivi, po kvaliteti naravno, za upis studentima iz azijskih zemalja što je jedan veliki plus za Univerzitet modernih znanosti – CKM, Mostar u pozicioniranju kao lidera među univerzitetima koji djeluju na području Zapadnog Balkana.

Svjedoci smo kako je Azija sada u velikom usponu kako u tehnološkom tako i naučno -istraživačkom pa nam taj interes studenata iz Azije s upisnicima iz Kine, Indije, Pakistana daje za pravo kazati kako u daljnjem procesu postajemo prepoznati ne samo regionalno i u okruženju već globalno u punom smislu te riječi, kao institucija koja nudi kvalitet obrazovanja kako na jezicima konstitutivnih naroda BiH, tako i na engleskom jeziku koji je takođe službeni na našem Univerzitetu.

I na kraju, zašto bi se neko trebao odlučiti da studira na CKM-u?

Kao odgovor, evo jedna kratka poruka: ”Ako se pitate, je li vrijedno upisati neki od studijskih programa na Univerzitetu modernih znanosti – CKM, Mostar i jesmo li vrijedni vašeg vremena i novca?.. odgovor je potvrdan, jer obrazovanje na CKM-u će vas odvesti na sva mjesta na koja želite ići u životu. Poslodavci kao vaše buduće prilike za posao prepoznali su naš Univerzitet za postizanje svojih ciljeva. Upišite CKM i priuštite sebi znanje, zvanje i budućnost.”

 

 

Prethodni članakVLADA HNK: DANAS POTPISANI UGOVORI SA 225 NOVIH PRIPRAVNIKA
Naredni članakPOČELA SANACIJA ŠTETE NA SABORNOJ CRKVI U MOSTARU, POZIV SVIMA DA POMOGNU OBNOVU