POČELA SANACIJA ŠTETE NA SABORNOJ CRKVI U MOSTARU, POZIV SVIMA DA POMOGNU OBNOVU

MOSTAR – Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić kaže da se počelo sa sanacijom štete koja ja napravljena devastacijom Saborne crkve Svete Trojice početkom decembra prošle godine, te poziva sve nivoe vlasti da se uključe i pomognu obnovu Saborne crkve.

Saborna crkva u Mostaru u decembru 2022. godine je devastirana, pokidani su i pokradeni kablovi, a Crkva, koja je i u noćnim, kao i u dnevnim časovima, dominirala nad Mostarom, ostala je tako u potpunom mraku. Utihnula su i zvona, stali satovi. Istraga još nije završena, a počinioci nisu otkriveni.

”Počelo se sa sanacijom, radnici su već dvadesetak dana u Sabornoj crkvi i rade. Šteta još uvijek nije procijenjena, jer se svaki dan otkrivaju neke nove okolnosti i niko nije spreman da da konačnu procjenu. Sad su u nekoj fazi improvizacije u samoj sanaciji, pokušava se da se što manje štemaju zidovi, da se provuku kablovi kroz neke postojeće kanale, neće se moći vratiti u prvobitno stanje, ali uradiće se sve da Saborna crkva ponovo svijetli”, kaže Kojić.

On navodi da su popravljena tri sata na zvoniku, jedan sa arapskim, jedan sa rimskim, a jedan sa staroslovenskim brojevima koji su donacija pravoslavca, katolika i muslimana iz Mostara.

”Satovi ponovo rade, to nam je bilo jako važno da ponovo stavimo u funkciju. Kada smo popravili satove, ustanovili smo da greška na zvonima koja se pojavila neće moći biti sanirana samo dovođenjem novih kablova, jer je nastao problem u elektrifikaciji tako da su potrebni dodatni radovi i troškovi”, navodi sveštenik.

On dodaje da je veliki problem da se do određenih sijalica i kutija, jer se to može učiniti samo uz pomoć skele. ”Mi smo skelu imali u Hramu dok su trajali unutrašnji radovi i fresko-malteri, ona je nakon toga sklonjena. Možda ćemo sada morati postavljati i skelu. Sve kablove za sanaciju štete smo dobili kao donaciju Elektro-Hercegove iz Trebinja. Neki ljudi daju prilog kroz svoj rad. Nadao se da ćemo sve uspjeti sanirati, a koliko će trajati i koštati to ne znamo”, kaže Kojić.

On nema još nikakvih saznanja o istrazi vezanoj za devastaciju Saborne crkve. ”Tužni smo da nemamo nikakve informacije o počiniocima. Nadamo se da policija ima neka saznanja i da će počinioci biti uskoro otkriveni. Ova situacija kada ne znamo ko je to uradio, samim tim ne znamo da li je to bila poruka i kakva. Sve to ostavlja prostora za mnoge špekulacije, mnogo lakše i bolje bi bilo da znamo ko su počinioci”, poručuje mostarski paroh.

On podsjeća da je najtužnije to što Saborna crkva u Mostaru još nije obnovljena.

”Mi smo negdje na oko 40 odsto ukupno urađenih radova. Željeli smo da ispunimo riječi iz poruke sa kojom se krenulo u obnovu -‘Obnovimo hram, obnovimo Mostar’ i trudili se da uradimo građevinske radove, ukrasimo fasadu i hram osvjetljenjem i na taj način damo doprinos obnovi Mostara”, navodi Kojić.

On napominje da je Crkvena opština Mostar do sada kroz razne projekte pokušavala da obnovi crkvu, ali na taj način je nemoguće dovršiti. ”Grad Mostar u pruža podršku koliko može, ali to je nedovoljno. Ovdje je potrebna zainteresovanost svih institucija u BiH. Ovo je nacionalni spomenik koji se ne tretira kao takav. Kada bi se uključili svi nivoi vlasti, a ima ih dovoljno onda bismo mogli govoriti o završetku obnove. Do sada su najveći donatori bili Republika Srpska i Republika Srbija, međutim bez zainteresovanosti svih uopšte ne možemo da predvidimo kada će se obnova završiti”, ističe Kojić.

On dodaje da su se u posljednje vrijeme javili mnogi, ali samo kako bi pomogli sanaciju štete koja je nastala nakon devastacije. ”Tako smo prikupili dovoljno sredstava da se šteta sanira. Svi su zaintersovani da crkva ponovo svijetli i svi su se fokusirali na to. Mnogo je lijepo da crkva svijetli, međutim crkva koja svijetli, a koja nema ogradu opet će ostati nezaštićena. Nezavršena neće svijetliti vjernicima u smislu da tu mogu doći na liturgiju tako da to nije njena obnova. Nemam informaciju da se neki nivo vlasti zainteresovao za obnovu”, navodi Kojić.

Starješina Saborne crkve ističe da ima prostora da se poboljša odnos i gradske i drugih nivoa vlasti prema Sabornoj crkvi i srpskoj zajednici u Mostaru.

”Koliko je god potrebno sredstava da se obnovi Saborna crkva još više vremena i sredstava je potrebno da se obnovi zajednica. Kada bi se završila Saborna crkva imali bismo i desetak mjesta za zaposlenje, a to bi bila i poruka svima koji se nisu vratili da imaju gdje da se vrate”, poručuje Kojić.

Eparhija zahumsko-hercegovačka, preko svoje fondacije Sveti Vukašin, pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za obnovu oskrnavljene Saborne crkve u Mostaru pod sloganom “Neka bude svjetlost nad Mostarom”.

Akcija traje do 31. januara, a pozivom sa m.tel mreže na broj 1401 prilažu se dvije KM.

Osim toga, obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru može se pomoći i uplatom na pejpal račun Srpske pravoslavne crkvene opštine u Mostaru, putem adrese spcmostar1@gmail.com  ili klikom na link www.shorturl.at/rHOSZ

Obnova se može pomoći i uplatom na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine u Mostaru, kod ASA banka d.d. Sarajevo, broj računa 1340011130023498

Za obnovu Saborne crkve mogu se uputiti sredstva na devizni žiro-račun Srpska pravoslavna crkvena opština Mostarska, adresa Konak br. 7, 88000 Mostar, BiH. Naziv banke: ASA banka Sarajevo IBAN: BA391340011200740184 SWIFT: IKBZBA2X.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture. Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH i regionu koji još nije obnovljen.

Prethodni članakSTUDENTI IZ AZIJE I EVROPE STUDIRAJU U MOSTARU – Radić: Univerzitet modernih znanosti – CKM pozicionira se u sam vrh među univerzitetima na Zapadnom Balkanu
Naredni članakPreminuo pjesnik Čarls Simić