STRAH U SEMBERIJI: Afrička kuga stigla je u BiH

Afrička kuga stigla je u BiH prvi put. Veoma zarazna bolest koja napada svinje potvrđena je juče u jednom domaćinstvu u semberskom selu Dragaljevac.

Dok nadležni tvrde da je riječ u jednom domaćinstvu, uzgajivači svinja tvrde da se bolest proširila na više gazdinstava te da su u strahu da će ta pošast uništiti ionako ranjeni stočni fond.

Afrička kuga u Semberiji. Zaprepašćenje, a onda panika i strah, prva su osjećanja koja su se javila kod uzgajivača svinja. Šta nas, ionako malobrojne, još neće snaći poslije nedaća prethodnih godina? – pitaju se.

Milorad Pantić, uzgajivač svinja iz Dvorova kod Bijeljine kaže da pojava afričke kuge ugrožava čitavu proizvodnju i ekonomiju uzgajivača svinja.

-Normalno da se bojimo, da nas je strah. Bolest koja se pojavila među domaćim ili divljim svinjama i za koju se ne zna ko su prenosioci, ugrožava nas uzgajivače  – dodaje on.

Prema nezvaničnim informacijama, svim veterinarskim stanicama je zabranjeno da daju izjave o širenju te bolesti.

Kako se bolest prenosi i kako utiče na ljude, najvažnije je pitanje.

Vladimir Milijević, glavni republički veterinarski inspektor kaže da se bolest prenosi kontaktom, najviše između životinja, te da su veliki prenosioci bolesti ljudi koji idu sa jedna na drugu farmu.

-Bolest ne prelazi sa životinje na ljude i narod ne treba da se plaši – tvrdi Milijević.

– Na farmi u semberskom selu Dragaljevac na kojoj se afrička kuga pojavila vrši se eutanazija svinja, uklanjanje hrane i dezinfekcija prostora – navodi Milijević i dodaje:

– Na prostoru od tri kilometra koji je označen kao zaraženo područje formiran je tim sa Instituta “Dr Vaso Butozan” koji će istraživati da li u drugim domaćinstvima ima zaraženih svinja. Na tom prostoru se nalazi oko 30 farmi i tu su mjere rigoroznije. Ugroženo područje je u prečniku od 10 km ukrug. Mjere koje su uvedene su zabrane kretanja, izlaska iz dvorišta, prodaja i kupovina svinja.

Milijević dodaje da postoje stroga pravila i za ostale uzgajivače svinja.

– Preporučuje se da farmeri zatvore sve ulaze kroz koje bi na farme mogli da uđu insekti i glodari, da se urade dezinsekciju i deratizacija, da se obavezno zaštite svinje tako da nemaju kontakt sa svinjama na drugim farmama, da se obavezno dezintifikuje prevozno sredstvo ako se svinje nekud prevoze. Takođe ne treba dozvoliti ulazak na farmu ljudima sa drugih farmi bez dezinfekcije, odlazak na druge farme, te je potrebno koristiti zaštita odijela koja je potrebno što češće prati – navodi Milijević.

Dragiša Cvjetković iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske smatra da je trenutno prioritet da se zaustavi širenje virusa afričke kuge svinja.

-Mi znamo da je Semberija veliki proizvođač svinja, a poslije Semberije je Lijevče polje. Bilo bi katastrofalno da se proširi, a znamo da se lako širi – kaže Cvjetković.

Kako se afrička kuga uopšte pojavila u Semberiji još se ne zna. Nadležni smatraju da se bolest mogla prenijeti i preko divljih svinja, glodara i insekata ili neposrednog kontakta na zaraženom području.

Poljoprivrednici sumnjaju da je, kako kažu, uvezena sa svinjama, na šta su upozoravali.

– Udruženje je 28. maja na adrese pet institucija na nivou Srpske i BiH poslalo dopis da imamo neka saznanja ili spekulacije da se u BiH uvoze svinje koje ne prolaze propisanu kontrolu i da se prilikom uvoza ne poštuje karantin. Da svinje odmah po uvozu odlaze na farme, što je pogubno po nas. Mi smo upozorili da bi ovako nešto moglo da se desi i ne znam zašto ali su se na to sve institucije oglušile – tvrdi Cvjetković.

– Mi smo posumnjali da se prasići od 12, 15 ili 18 kg koji su došli iz Njemačke, i to iz pokrajina gdje je agrička kuga registrovana prije dvije ili tri godine, uvoze u BiH. Roba se uvozila na crno, za keš, a znamo da se za keš ne prodaje ništa što je regularno – tvrdi Pantić.

Ističe da inspekcija nikada nije izašla na teren, niti da obiđe uzgajivače i provjeri da li je sve u redu i skladu sa propisima.

Šteta koju bi širenje afričke kuge izazvalo bila bi višemilionska, upozoravaju proizvođači svinja,piše BN TV.

Prethodni članak“Mostarsko ljeto”: Održana promocija zbirke poezije “Zalutale razglednice”
Naredni članakUskoro kreće projekt revitalizacije Bune/Bunice, osigurano 700 000 KM