“Mostarsko ljeto”: Održana promocija zbirke poezije “Zalutale razglednice”

MOSTAR – U organizaciji Narodne biblioteke Mostar, u Centru za kulturu Mostar, održana je promocija zbirke poezije “Zalutale razglednice” autora Emira Kapetanovića.

“Ovo je druga moja knjiga. Ista je nagrađena na prestižnim ‘Ratkovićevim večerima poezije’. Nisam pjesnik koji se lako uvlači u tematiku. Uvijek ima neka iskra, varnica koja me potakne da nešto napišem i da to vremenom dobija svoj oblik i težinu. U zbirci ima raznih momenata, društvenih, ljubavnih, uhvaćenih slika, deskripcije koja je jako dobro ukomponovana i mislim da je taj stil meni kao pjesniku najjače oružje. Taj stil je vrlo dobro ukomponovan i možda netipičan za poeziju. Izuzetno mi je drago da je knjiga naišla na dobrog izdavača, jer zaista postoji mali interes za poeziju koja je jedna veoma važna književna forma i otvoreno mislim i drago bi mi bilo da ona zauzme neko dostojnije mjesto kako na festivalima i u izdavaštvu tako i generalno kod ljudi, a za to je najvažnija kritika”, naglasio je Kapetanović izrazivši zadovoljstvo što je promocija upriličena u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2023”.

“Čast mi je da sam dio manifestacije ‘Mostarsko ljeto’, koja ponovo dobija na svojoj težini. Zaista je izuzetno važno da kulturno uzdignemo grad, da se dovedu umjetnički naboji i ljudi koji su prepoznatljivi u umjetnosti, jer ovaj grad to zaista zaslužuje”, zaključio je autor knjige Emir Kapetanović.

Pjesnik Adnan Žetica istakao je da je knjiga ovog mostarskog pjesnika prošla zapaženo u regionalnim okvirima.

“Bio sam jedan od urednika u ovoj zbirci, zajedno sa Nenadom Rizvanovićem. Sa zadovoljstvom mogu kazati da je ova zbirka nagrađena na ‘Ratkovićevim večerima poezije’, osvojila je drugu nagradu, što je jedan dokaz da se radi o izuzetno kvalitetnoj poeziji. Ovo je jedna zbirka poezije koju prije svega karakteriše slikovitost izraza. Emir na jedan sebi specifičan način gradi svoj poetski izraz, što ga izdvaja od pjesnika mlađe generacije u BiH te je kao takav prepoznat i u regionalnim okvirima”, ističe Žetica.

O knjizi su, pored autora knjige i Adnana Žetice, govorili i Asmir Kujović te Nenad Rizvanović. Moderator promocije bio je Srđan Gavrilović, dok je stihove čitala Anisa Mujić. Izvođenjem kompozicija na violini promociju je obogatila profesorica violine Nikolina Pandža, dok su svi posjetioci promocije besplatno dobili svoj primjerak knjige.

Prethodni članakPrigožin zaprijetio da će krenuti na Moskvu, pojačane mjere u ruskoj prijestonici
Naredni članakSTRAH U SEMBERIJI: Afrička kuga stigla je u BiH