STOLAČKI SABORNI HRAM PROSLAVIO SVOJU SLAVU (foto)

Saborna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu danas je proslavila svoju hramovnu slavu Spasovdan.

Svetu liturgiju služio je sveštenik Aleksandar Crnogorac iz Nevesinja uz sasluženje nadležnog paroha Dejana Grčića,  a liturgiji i slavi su prisustvovali brojni Stočani i njihovi gosti među kojima i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, potpredsjendik Opštinskog vijeća Ravno Pero Sredanović.

Nakon svete liturgije prelomljen je slavski kolač, a potom u porti Sabornog hrama organizovan svečani ručak.

Paroh stolački Dejan Grčić kaže da je u Stocu mala zajednica pravoslavnih vjernika, ali da se svake godine na slavi okupe Stočani sa svih strana.

”Poruke su uvijek jevanđeoske i upućuju nas na to da radimo na sebi, to je ono što nas jevanđelje uči vijekovima i to je ono za šta treba osvajati dubine svoga srca i u njemu imati ljubavi za sve prijatelje, komšije, srodnike”, kazao je Grčić.

Stočanin Željko Šakota naglašava da je slava Sabornog hrama u Stocu vijekovima bila posebno svečan dan za Srbe u ovom gradu, te da se  srpska zajednica u Stocu trudi da tako i bude i danas, da sačuvaju svoju tradiciju i običaje.

”Nastojimo da obnavljamo i čuvamo, te da se okupljamo oko našeg Sabornog hrama i dogovaramo kako sačuvati naše svetinje i tradiciju i unaprijediti život na ovom području”, kaže Šakota.

Stočanima su slavu čestitali Gujić i Milivojević poručujući im da čuvaju svoje i ostanu na svojim ogništima.

 

 

 

Prethodni članakMuftija mostarski prisustvovao klanju kurbana ispred Karađoz-begove medrese
Naredni članakStiže nam prvi toplotni udar