Muftija mostarski prisustvovao klanju kurbana ispred Karađoz-begove medrese

I ove godine nakon klanjana Bajram-namaza ispred Karađoz-begova medresa žrtvovan je  kurban pred dušu osnivača najstarije obrazovne ustanove u Hercegovini, Mehmeda Karađoz-bega, saopšteno je iz mostarskog Muftijstva.

Obrednom činu prisustovali su mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović, šef službe za vjerska pitanja i obrazovanje Mostarskog muftijstva mr. Ilham-ef. Puce, direktor Medrese hafiz Aid-ef. Tulek i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino-ef. Maksumić.

Na ovaj način označen je i početak žrtvovanja kurbana prikupljenih posljednjih dana od brojnih džematlija s područja Muftijstva.   Direktor Tulek se zahvalio svima koji su na ovaj način podržali Medresu i nastavak školovanja njenih učenika.

„Jako smo zadovoljni rezultatima prikupljanja kurbana. Raduje nas činjenica da je odziv naših džematlija bio znatno veći već prethodne godine. Za nas je ova akcija od iznimno velike važnosti obzirom za funkcioniranje naše kuhinje i internata“, kazao je Tulek. Primijetio je da se tokom realizacije akcije prikupljanja kurbana menadžment škole susreo sa brojnim izazovima, od nabavke kurbana, poštivanja propisanih procedura kao i angažmana stručnog osoblja.

Za povjerenje koje su im i ovog Kurban bajrama ukazale džematlije Tulek kaže kako se radi o obostranom emanetu jačanja vjerskog života, budući da njihovi profesori i učenici često borave u džematima, učestvuju u njihovim aktivnostima i s radošću prihvataju svaki plemeniti poziv. U tom smislu ilustrativan je primjer međusobnih odnosa Medrese i Medžlisa IZ-e Trebinje.

 

 

Prethodni članakPredsjednik Gradskog vijeća Mostara uputio čestitku za Kurban-bajram
Naredni članakSTOLAČKI SABORNI HRAM PROSLAVIO SVOJU SLAVU (foto)