Srpskoj listi najviše gradonačelničkih pozicija, poraz Samoopredjeljenja

Kandidati Srpske liste u devet od deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom su izabrani u prvom krugu, a kandidat ove liste za gradonačelnika u Klokotu Vladan Bogdanović ide u drugi krug, preliminarni su rezultati kosovske Centralne izborne komisije (CIK).

Skoro polovina od 38 kosovskih opština dobila je juče gradonačelnike na lokalnim izborima, sedmim po redu, a, prema podacima CIK-a, gradonačelnici nisu izabrani u Prištini, Gnjilanu, Prizrenu, Đakovici i Podujevu.

Radikalni albanski pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija u prvom krugu nije osvojio vlast ni u jednoj opštini.

Demokratska partija Kosova haških pritvorenika Hašima Tačija i Kadrija Veseljija je poslije Srpske lisite osvojila najviše gradonačelničkih pozicija i to u Srbici, Uroševcu, južnoj Kosovskoj Mitrovici, Kačaniku i Hani Elezu.

Demokratski Savez Kosova je osvojio vlast u Lipljanu i Peći, dok je Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila vlast u Suvoj reci i Dečanima.

U Prištini, Gnjilanu, Prizrenu, Podujevu, Kosovu Polju i Kosovskoj Vitini će u drugom krugu kandidate imati Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, dok će u Juniku kandidate imati AAK i DSK, a u Mališevu AAK i Nisma.

Izlaznost na jučerašnjim izborima je za oko 50.000 birača manja u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2017 godine.   Srna

Prethodni članakPočinju Dučićeve večeri poezije
Naredni članakNori pobjednik mastersa u Indijan Velsu