Srpska se protivi uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji: Usvojeni predloženi zaključci sa posebne sjednice NSRS, a evo kako glase

Za zaključke na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za je glasalo 54 poslanika, od 59 prisutnih. Pet je uzdržano.

Ovo koje je zaključke predložila vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici.

Zaključke su predložili poslanici SNSD, SP, Demos, US, NPS i NDP.

Oni su:

1. Narodna skupština RS usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

2. Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju sa regionalnim integracijskim i bezbjednosnim inicijativama, te podržava uključenje BiH u inicijativu „Otvoreni Balkan“.

3. Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i RS u EU, uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno dopunjavaju.

4. Narodna skupština RS konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

5. Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova.

6. Narodna skupština RS traži od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa Republike Srpske.

7. Narodna skupština RS smatra da je misija ALTEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Savjet bezbjednosti UN.

8. Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da preduzme sve mjere kako bi obezbijedila svim građanima Srpske dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

9.  Narodna skupština konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10. 12. 2021, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnoplitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Prethodni članakCrvena zvezda novi (stari) šampion ABA lige! (FOTO)
Naredni članakTegeltija na Samitu “Otvoreni Balkan”