Poslanici o imunitetu, budžetu i oružju: Danas sjednica Narodne skupštine Srpske

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas po hitnom postupku Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godine i Prijedlog budžeta Srpske za 2024. godinu.

U skladu sa Prijedlogom programa ekonomskih reformi biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi na planu ekonomskog rasta, digitalizacije, reforme javnih preduzeća, zdravstvene i socijalne politike, te demografske obnove Srpske.

Prema projekcijama Programa ekonomskih reformi, stope privrednog rasta Srpske u periodu 2024–2026. godine iznosiće tri odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto respektivno.

Ukupni okvir predloženog budžeta Srpske za narednu godinu je 5,735 milijardi KM, što je za 212 miliona KM ili četiri odsto više od okvira njegovog rebalansa za 2023. godinu.

Poreski prihodi u Prijedlogu budžeta za 2024. godinu iznose 4,2 milijarde KM i veći su za 10 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans, dok su neporeski prihodi veći za 16 odsto.

Na predloženom dnevnom redu sedme redovne sjednice su i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, po hitnom postupku, kao i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2024. godinu.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Srpska u 2024. godini.

Skupština će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja.

Po hitnom postupku planirano je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, kao i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji će svi biti razmatrani po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu su Prijedlog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o elektronskom novcu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu.

Narodna skupština razmatraće i Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpskete Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, oba na prijedlog narodnih poslanika.

Biće razmatrani i Nacrt zakona o lovstvu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Poslanici će razmatrati i izvještaje Radio-televizije Republike Srpske o radu za 2019, 2020, 2021. i 2022. godinu, te izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja te firme. Sjednica će početi u 10 časova.

Prethodni članakSrpski spektakl u NBA: Nevjerovatnih 40 poena Bogdanovića, Jokić ubacio 25
Naredni članakDočekao ga užasan prizor: Muškarac pronašao svog partnera MRTVOG U STANU, sumnja se na predoziranje