‘SRPSKA KUĆA’ U MOSTARU: Vlada Vojvodine finansira izgradnju ‘Doma Atanasije Šola’, danas potpisan ugovor (FOTO)

Vlada Autonomne pokrajine Vojvodina finansiraće izgradnju Srpske kuće u Mostaru u Ulici Alekse Šantića koja je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i koja će nositi ime ”Dom Atanasije Šola”, izjavio je danas u Mostaru direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine, Aleksandar Đedovac.

Đedovac se danas u Mostaru sastao sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem sa kojim je razgovarao o obnovi ovoga objekta i njegovom značaju, te položaju Srba u Mostaru i dolini Neretve. Nakon toga je  u Vladičanskom dvoru u Mostaru potpisao ugovor o finansiranju prve faze radova na ovom objektu sa arhijerejskim namjesnikom mostarsko-nevesinjskim  Markom Gojačićem.

 

Đedovac se u Mostaru sastao sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem 

  S potpisivanja ugovora u Vladičanskom dvoru u Mostaru: Aleksandar Đedovac i sveštenik Marko Gojačić

Đedovac je izjavio da su Pokrajinska Vlada i Skupština  donijele odluku da se pomogne izgradnja Srpske kuće, te izrazio nadu da će sredstvima AP Vojvodina ona biti urađena do kraja. ”Ovaj ugovor je vrijedan 15 miliona dinara (250.000 KM) i on je namijenjen za prvu fazu radova. Dogovor sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem je da se do kraja godine izdvoji još ovoliko sredstava za drugu fazu i da napravimo objekat koji će biti na ponos i Srba u ovom gradu i svih Mostaraca”, kazao je Đedovac.

On je istakao da je najteži dio izgraditi objekat, ali da je još teži održati i oživiti sadržaje u tom objektu. Đedovac je dodao da će se saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom i udruženjima intenzivirati.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić izrazio je veliku zahvalnost Vladi AP Vojvodina i Fondu na odluci da obnove ovaj veliki objekat u samom centru Mostara koji je trideset godina devastiran.

”Nadamo se da će krajem iduće godine biti završen ovaj objekat. Mi kada smo krenuli u obnovu Saborne crkve u Mostru, krenuli smo sa devizom ‘Obnovimo hram, obnovimo Mostar’, a ja sam danas jako srećan što mi obnavljamo i Mostar, što ćemo u centru Mostara, u Ulici Alekse Šantića imati ‘Dom  Atanasija Šole’ u kojem će biti smještena srpska udruženja na čelu sa Koordinacijom Srba Mostar, zatim srpska kulturna društva, a svoju kancelariju imaće i Crkvena opština Mostar. Tako ćemo pokazati svoje prisustvo u gradu Mostaru što je značajno za cijelu našu zajednicu”, kazao je Kojić.

Aleksandar Đedovac i sveštenik Duško Kojić u obilasku devastiranog objekta u Ulici Alekse Šantića koji će biti obnovljen 

On se zahvalio i Đedovcu na podršci i posjeti Mostaru. ”Ovom posjetom i ovom podrškom još jednom je pokazano koliku imamo ljubav i podršku od strane Novog Sada, Pokrajinske Vlade i cijele Srbije za sve što radimo u Mostaru. Neizmjerna je podrška i tokom obnove Saborne crkve i ovoga ‘Doma Atanasije Šola’ koji će biti na ponos svih Srba u Mostaru”, kazao je Kojić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo koji je kazao da je inicijativa za izgradnju Srpske kuće u Mostaru potekla od Koordinacije Srba Mostar. ”Sa predsjednikom Vlade AP Vojvodina Igorom Mirovićem došli smo do dogovora da će Vojvodina isfinansirati ovaj objekat. Nakon toga sa Srpskom pravoslavnom crkvom došli smo do dgovora da se obnovi ovaj objekat koji je godinama devastiran i neobnovljen i da se ustupi na korištenje 20 godina Koordinaciji Srba Mostar s tim da će taj prostor koristiti sve ono što ima srpski predznak u Mostaru”, kazao je Golo.

On je naveo da će objekat po projektu biti jedan od najljepših u Mostaru, te da će po projektu gradnja koštati oko milion maraka.

U objektu u Ulici Alekse Šantića prije rata bile su smještene kancelarije Crkvene opštine Mostar i stanovi sveštenika, a objekat je u potpunosti devastiran u ratu.

Đedovac je obišao i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru čija obnova je u toku.

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakOnePlus Watch – pametni sat prilagođen vašem načinu života
Naredni članakDragan Lukač osuđen na zatvorsku kaznu zbog šamara Drašku Stanivukoviću