Srbija će predsjedavati GPAI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će Srbija u naredne tri godine predsjedavati Globalnom partnerstvu za vještačku inteligenciju (GPAI).

Srbija će u prvoj i trećoj godini biti pomoćni predsjedavajući, a u drugoj godini glavni predsjedavajući, rekao je on ocijenivši da je to “veličanstvena vijest za Srbiju”.

Vučić je istakao da je ovo od izuzetnog značaja za zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja vještačke inteligencije.

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj vještačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj vještačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na inicijativu predsjednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade DŽastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Јapanu.

Srbija je primljena prije godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Јapan, Јužna Koreja, Brazil, Francuska, Njemačka, Turska i druge zemlje.

Prošlogodišnji samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz cijelog sveta.

Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sljedećeg samita, koji bi se održao u Beogradu.

– Ponosan na Srbiju! Velike stvari tek dolaze. Čestitam građanima Srbije! – poručio je Vučić.

Prethodni članakŠvedska postala članica NATO
Naredni članakOtvoreni žiro računi za osam zaposlenih osoba sa Daunovim sindromom