Srbija će godišnje proizvoditi između 30 i 40 miliona doza vakcina

Srbija će imati dvije fabrike vakcina i godišnje će proizvoditi između 30 i 40 miliona doza, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

“Vakcina je sada moćno oružje, vakcina je život”, poručio je Vučić na Radio-televiziji Srbije i naveo da će jedna fabrika biti na Torlaku, a druga će se graditi.

Napominje da je u četvrtak razgovarao sa predstavnicima Sinofarma, a da je ministar Nenad Popović razgovarao o proizvodnji Sputnjik V vakcine.

Očekuje da će za manje od godinu dana da se prozvodi i tečnost za vakcinu, a ne samo da se pakuje.

“Možda će biti kašnjenja, ali ćemo uspjeti”, rekao je Vučić i istakao da će Srbija proizvoditi između 30 do 40 miliona doza godišnje.

Dodao je da ako bude potrebno da se daje tri doze vakcina, Srbiji bi godišnje bilo potrebno oko 15 miliona, a 25 miliona moglo bi da se obezbijedi za region.

Vučić je rekao da Srbija ne bi mogla da izdrži još jednu godinu pandemije, ali vjeruje da će ekonomsku krizu preživjeti lakše nego 90 odsto drugih.

“NIje utešno ali moram da kažem istinu”, istakao je Vučić u intervjuu za “RTS”, napominjući da turista nema , ali da srećom Srbija otvara fabrike i privlači investitore.

Na pitanje kako će Srbija braniti BDP i rast, rekao je da su tu strane i domaće driektne investicije kao i državne javne investicije i dodao da će ono što se daje kao pomoć građanima uticati na opšti poraz potrošnje.

“Sve to se može pokriti samo stopom rasta i ako budemo radili”, ukazao je Vučić, ali je zamjerio što u budžetu ima 61,2 milijardi dolara viška, a da ministri nisu spremili projekte da se to potroši.

Kaže da se zbog toga nervira, jer je Srbiji stopa rasta najvažnija i da će zato svaki dan ići na put i obilizati da vidi šta se radi.

Ponovio je da očekuje da će Srbija 1. decembra imati osam autoputeva ako se sve uradi kako treba, kao što se sada radi na putu Lajkovac.

Napominje da ima problema i sa eksproprijacijom, ali i sa radnom snagom, zanatlijama i građevinarima.

Dodaje da zato insistirao na Mini šengenu i kao primjer za značaj ove inicijative navodi kako su dobrodošli, na primjer radnici iz Zavidovića, jer u Srbiji, nema radnika ili odlaze u inostranstvo.

Vučić kaže da se nada da će se ti ljudi vraćati kada plate 2025 godine budu 900 evra.

“Srećan sam kad se vrate, jer vide priliku u Srbiji”, navodi Vučić i ističe da se borimo za takvo društvo, ali su potrebne godine da bi na primjer stigli Njemačku.

Govoreći o frilenserima kaže da je od vlade tražio da im ne naplaćuju retroaktivno poreze.

“Tim ljudima treba omogućiti da rade, a jasno kakav porez treba da plate, ali ne retroaktivno”, ukazao je Vučić i doao da misli da su tim povodom u vladi već mnogo toga učinili.

Nova pomoć za nezaposlene

Vučić je najavio da će država u okviru paketa pomoći privredi i građanima pomoći i nezaposlene, tako što će dobiti dodatnih 60 evra u junu.

On rekao da će nezaposleni kao svi punoljetni građani dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru, ali i još po 60 evra u junu.

“Dakle, dajemo ukupno 120 evra za nezaposlene u ovoj godini”, naglasio je Vučić.

Prethodni članakRAZGOVORI O IMPLEMENTACIJI IZBORNIH REZULTATA I PODRŠCI VIŠIH NIVOA VLASTI SRBIMA U MOSTARU
Naredni članakNapad iz zasjede usred dana: Ubijeno osam policajaca