SRBI IZ FBiH DANAS U SARAJEVU DAJU PODRŠKU PREDSJEDNIKU SRPSKE

Predstavnici Srba povratnika u Federaciju BiH /FBiH/ pružiće danas u Sarajevu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću, protiv kojih se pred Sudom BiH vodi montirani politički proces.

Suđenju u Sarajevu će prisustvovati delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, direktor Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović i predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” iz Posavskog kantona Damir Ivetić, koji ističu da na ovaj način žele dati podršku institucijama Republike Srpske, ali i izraziti protest zbog montiranog političkog procesa.

Broćeta u izjavi za Top Portal navodi da danas u Sarajevo ide da podrži Dodika i Lukića, odnosno njihovu borbu protiv nepravde.

“Šta možemo očekivati ako se sudi ljudima koji rade po zakonu!? Ovo je spremljeno u zapadnoj kuhinji kako bi se razvlastila Republika Srpska, što nećemo dozvoliti!”, poručio je Broćeta.

Davidović ističe da u Sarajevo putuje u ime povratnika Unsko-sanskog kantona da pruži podršku borbi za djelovanje u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Godinama se povratnici u FBiH bore protiv kršenja zakona i Ustava koje svakodnevno osjećaju na svojoj koži. I ovaj proces pred Sudom BiH je borba protiv kršenja Ustava i zakona. Osim toga, institucije Republike Srpske najveći su oslonac srpskim povratnicima u FBiH i borićemo se za njihovu zaštitu”, naglašava Davidović.

Ivetić navodi da povratnici iz Posavskog kantona daju podršku Dodiku i Lukiću i nadaju se da će da će ovaj montirani proces doživjeti fijasko, a Sud BiH, ipak, stati na stranu Ustava i zakona, te tako pokazati da ima bar malo integriteta.

Suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću pred Sudom BiH prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine Vojske Republike Srpske, kao i veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

Pred Sudom BiH za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Pretres pred Sudom BiH zakazan je za 13.00 časova, a sudija je Mirsad Strika.

 

Prethodni članakPodrška predsjedniku Srpske pred Sudom BiH – predstavnici organizacija u Sarajevu
Naredni članakPočelo ročište Dodiku; Cvijanović, Višković i advokati odbrane stigli u Sud BiH