SRAMOTA – Svih 700 kamenih cvjetova na Partizanskom groblju uništeno

Svih 700 ploča na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, koje je naconalni spomenik prve kategorije, je sinoć devastirano.

Svi „kameni cvjetovi“ , njih 700, s pojedinačnim imenima mostarskih antifašista do kraja su uništeni, iščupani i razbijeni na bezbroj komadića, kako su to naveli iz mostarskog UABNOR-a.

Iz UABNOR Mostara kazao je da je nakon marta 1992. godine ovo najmonstruoznije rušilačko djelo.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara kaže da su antifašisti ovog grada u nevjerici i da ne vjeruju više nikome.

Gradonačelnik Mostara na Facebooku osudio je vandalizam na Partizanskom spomen groblju.

“Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše istorijsko nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je Kordić.

Ovaj čin osudili su brojni zvaničnici iz Mostara i BiH. Policija još nije izlazila sa informacijama, a jutros su tek rekli da im niko nije prijavio devastaciju i da su poslali patrole.

„Mostarski grad mrtvih“, Partizansko spomen-groblje, jedno od najvećih na Balkanu je 2006.godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Ovo remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i, nakon Starog mosta, drugi najznajačajniji arhitektonski spomenik u Mostaru,  više od dvije decenije je omiljeno mjesto za vandalizme i uništavanja.

 

 

 

 

Prethodni članakMilivojević: Crkva je izgrađena, tijelo je živo, srce kuca, mostarski Srbi su svoji na svome
Naredni članakPoruka novinarke iz Trebinja kojoj je zapaljen automobil