Solak i Hodžić moraju u zatvor

Sud BiH odbio je žalbe Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića osuđenih u aferi “Respiratori” i naložio da se u roku od tri dana jave na izdržavanje kazne u zatvoru u Vojkovićima.

Bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite i vlasnik firme “Srebrena malina” Sud je potvrdio rješenja kojim su odbijene njihove molbe za odgađanje odlaska u zatvor.

Oni treba da se jave na izdržavanje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima.

Sud BiH primio je žalbu osuđenog bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića na rješenje o odbijanju molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Solak, Hodžić i Novalić osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona KM tokom pandemije.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Prethodni članakEskobar: Odluka o uknjižbi zemljišta Visokih Dečana neophodan korak
Naredni članakKordić sa predstavnicima Judo i Sambo kluba Neretvu