Eskobar: Odluka o uknjižbi zemljišta Visokih Dečana neophodan korak

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je danas odluku privremenih institucija u Prištini da uknjiže imovinu manastira Visoki Dečani i naglasio da je to važan i neophodan korak.

– Želim da napomenem da je današnja odluka za Manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku – rekao je Eskobar poslije sastanka sa predsjednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani, prenosi Koha.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je odlučio takozvani ustavni sud.

On je to rekao na sjednici svog kabineta i dodao da je Prištini postalo jasno da mora da bira između dvije opcije – da sprovede odluku tzv. Ustavnog suda ili da se pitanje Prištine u vezi članstva u Savjetu Evrope skine sa dnevnog reda, prenosi Reporteri.

Privremene prištinske institucije odbijale su da sprovedu odluku takozvanog ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Prethodni članakDrama u Gradišci: Prijetio plinskom bocom, evakuisani vrtići
Naredni članakSolak i Hodžić moraju u zatvor