Šokantni obrat u slučaju Mirele Čavajde: HZZO neće platiti zahvat u Sloveniji?

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kako sada stvari stoje, Mireli Čavajdi najvjerovatnije neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inostranstvu.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, iako hrvatski ljekari odbijaju napraviti zakonom zagarantovan zahvat, odbijaju to i napisati. Bolnice su, saznaje Jutarnji, HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je – inducirani porod.

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, rečeno jezikom HZZO-a, znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

Iako njen slučaj ima sva obilježja hitnosti, do objave ovog teksta HZZO još nije odgovorio na njen zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji. A ako Čavajda obavi medicinski zahvat prekida trudnoće u Sloveniji na svoju ruku, ne može računati na refundaciju troškova koji iznose oko 5.000 eura.

Konačna odbijenica

Odbijenica HZZO-a bit će definitivna potvrda da ju je hrvatski zdravstveni sistem ostavio na cjedilu zavlačenjem i odbijanjem, a ministar zdravstva Vili Beroš obmanuo javnost kada je rekao da će trošak tog zahvata snositi HZZO.

“Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstveni sistem će to podržati te će troškove snositi HZZO, kao i kod svih drugih slučajeva kada se medicinski zahvati hrvatskih osiguranika iz opravdanih razloga obavljaju u inostranstvu”, rekao je Beroš.

Podsjetimo, drugostepena komisija odobrila je Čavajdi prekid trudnoće, ali kako čelni ljudi u zagrebačkim bolnicama ustraju u tome da nema bolnice koja u Hrvatskoj radi feticid, Klinika za ženske bolesti i porode “ponudila” je Čavajdi nešto što ona uopšte nije tražila: inducirani porod.

“Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je inducirani porod tokom kojeg bi dijete zbog svog stanja vjerovatno preminulo”, objašnjavao je Beroš.

Inspekcijski nalaz

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva zaključuje da je drugostepena komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, “donijela odluku o prekidu trudnoće, o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na osnovu struke i zakonske regulative”.

Čavajda je prošli petak poslala zahtjev HZZO-u. Uz svoju ljekarsku dokumentaciju poslala je i dokumentaciju dvije ustanove: KB-a Sveti Duh i KBC-a Zagreb. No, ta dokumentacija HZZO-u nije bila dovoljna pa su zatražili dodatna pojašnjenja.

U ponedjeljak je iz KB-a Sveti Duh, kako se saznaje, stiglo mišljenje da, s obzirom na to da ne mogu obaviti traženi postupak, predlažu da, ako se ne može odraditi ni u drugim ustanovama u zemlji, pacijentica bude upućena u inostranstvo, odnosno traženu Ljubljanu. S druge strane, Petrova kao Referentni centar kao razlog odlaska u inostranstvo navodi feticid i porod.

To HZZO-u nije dovoljno da donese odluku koja bi mogla preživjeti zakonske propise. Beroševo javno obećanje nije dostatno pokriće da Povjerenstvo njen zahtjev pozitivno riješi.

Jasni uslovi

U HZZO-u tumače da pacijente mogu uputiti na liječenje u inostranstvo na njihov teret samo onda kada se postupak liječenja ne može provesti u Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inostranstvu.

– O pravu na upućivanje na liječenje u inostranstvo odlučuje se rješenjem koje u prvom stepenu donosi Direkcija HZZO-a.

“Rješenje se daje na osnovi zahtjeva osigurane osobe, odgovarajuće medicinske dokumentacije i obaveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inostranstvo koji daje nadležni referentni centar Ministarstva zdravstva, nadležan prema dijagnozi bolesti osigurane osobe za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inostranstvo, odnosno, doktor specijalista ili ljekarski konzilij druge zdravstvene ustanove na sekundarnom i tercijarnom nivou u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inostranih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene ljekarskog povjerenstva Direkcije HZZO-a”, kažu u HZZO-u.

Tek kada se ispune svi uslovi, HZZO direktno preuzima i plaća troškove.

Podsjetimo, slučaj Mirele Čavajde jedna je od glavnih tema u hrvatskoj javnosti nakon što je u emotivnom istupu ispričala da su ljekari u četiri bolnice u Zagrebu odbili da izvrše prekid trudnoće u 26. sedmici uprkos tome što beba ima ogroman tumor.

Ispričala je i to kako su je, osim što su joj zabranili abortus, čak i omalovažavali i maltretirali te je ukazala na velike propuste u zdravstvenom sistemu Hrvatske.

Savjet koji su pojedini hrvatski ljekari dali Mireli jeste da ode u Sloveniju i da tamo uradi abortus pa je tako slovenska komisija 10. maja donijela zaključak da je Mireli odobren prekid trudnoće zbog teške bolesti djeteta. Mirela je nakon što su je odbili hrvatski ljekari odlučila otići u Sloveniju i izvršiti abortus.

Prethodni članakNATO upozorio: Rusija bi mogla izvesti velike cyber napade u BiH
Naredni članakPodrška Elektroprivrede Republike Srpske udruženjima i klubovima