Šojgu: Zapad može da izazove direktan vojni sukob nuklearnih sila, želi da nanese strateški poraz Rusiji

Zapad koristi Ukrajinu da bi nanio “strateški poraz” Rusiji nakon što je Moskva preduzela kontramjere širenju na istok bloka NATO, predvođenog Sjedinjenim Državama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, govoreći na 10. sjednici bezbjednosti na Sjanšanskom forumu za bezbjednost.

Ne obazirući se na legitimna prava Rusije da osigura svoju bezbjednost, Bijela kuća je uporno težila širenju na istok bloka NATO-a koji kontroliše. Ovi agresivni koraci su nas naterali da preduzmemo kontramjere. Kao odgovor, Zapad je otvoreno stavio sebi za cilj da nanese Rusiji strateški poraz u hibridnom ratu koji je pokrenut protiv nas. Ukrajina je cinično izabrana da bude “ovan za udaranje”, kome je dodijeljena uloga samo potrošnog materijala – rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, SAD su, potpuno potčinivši zemlje zapadnog bloka, usmerile svoje vojno-političke resurse na održavanje globalne dominacije koja je na zalasku.

– Težeći za ogromnom geopolitičkom i vojno-strateškom superiornošću, Vašington je godinama namjerno potkopavao i razarao temelje međunarodne bezbjednosti i strateške stabilnosti, uključujući sistem sporazuma o kontroli naoružanja – rekao je ruski ministar odbrane.

On je dodao da su “savremene kataklizme u međunarodnim odnosima direktno povezane sa suprotstavljanjem pojedinih država neminovnom jačanju multipolarnog svijeta, njihovim pokušajima da po svaku cijenu održe sopstvenu hegemoniju”.

– Zemlje koje se protive zapadnoj neokolonijalnoj diktaturi i brane principe jednakosti, policentričnosti i nedjeljive bezbjednosti na meti su žestokog pritiska i pokušaja političkog i ekonomskog davljenja – rekao je Šojgu.

Konflikt velikih sila

Zapad može da izazove direktan vojni sukob nuklearnih sila, podržavajući Ukrajinu u konfrontaciji sa Rusijom, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Zapadna politika koja ima za cilj eskalaciju sukoba sa Rusijom nosi prijetnju direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, što može imati katastrofalne posledice – rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, SAD i NATO se ozbiljno nadaju da će uspeti da potkopaju bezbjednost Rusije i da izgubi volju za otporom.

– Uprkos tome, Rusija je spremna za političke diskusije o “postkonfliktnom rešavanju ukrajinske krize” i “parametrima za dalji suživot sa Zapadom” – istakao je ruski ministar odbrane.

Prethodni članakCrna Gora bira rukovodstvo Parlamenta i novu Vladu
Naredni članakm:tel-u i ove godine zahvalnica od Agencije za bezbjednost saobraćaja RS