SMANJITI JAZ U EKONOMSKOM RAZVOJU REGIONA I EU

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji istakao je da se jaz u ekonomskom razvoju između zapadnog Balkana i EU mora što prije zatvoriti i da će to ubrzati proces integracije zemalja regiona u Uniju.
„To su glavni razlozi zbog kojih je Evropska komisija ove sedmice predstavila opsežni ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan“, naveo je Varhelji u autorskom tekstu za sarajevski „Dnevni avaz“.

Varhelji je podsjetio da se planom predviđa mobilisanje do devet milijardi evra za vodeće investicije u oblastima transporta, energetike, te zelene i digitalne tranzicije, kako bi se ostvario dugoročni rast i kreirala nova radna mjesta.

„Osim toga, cilj plana je povećanje investicionog kapaciteta regiona zahvaljujući i novom garantnom instrumentu za zapadni Balkan, s ambicijom da se privuku investicije u vrijednosti do 20 milijardi evra“, naglasio je Varhelji.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju naveo je da ekonomski i investicioni plan paralelno prati reforme.

„Reforme, posebno u oblasti vladavine prava, i dalje su u centru procesa proširenja, a takođe su potrebne kao podrška ovom planu, imajući u vidu da povećavaju poslovno povjerenje i stvaraju bolju investicionu klimu“, dodao je Varhelji.

On je poručio da je od prvog mandata ove /Evropske/ komisije vrlo jasno da je zapadni Balkan ključni prioritet, zbog čega se neumorno radi na što bržem približavanju regiona EU.