Slovenija uvela rigorozne mjere u saobraćaju

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbjednosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 km na sat na više putnih pravaca, a vozači neće smjeti da imaju ni promil alkohola u krvi.

Nove mjere bi trebalo da obezbjede da do 2030. na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povređenih.

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra, navodi slovenački N1, prenosi Tanjug.

Prethodni članakPasatom pokosio mladića na mopedu
Naredni članakAkcija “Kapital”: Pretresi i hapšenja zbog POKUŠAJA UBISTVA člana Komisije za hartije od vrijednosti FBiH