Slobodarska partija Austrije traži da se bečka Skupština izjasni protiv priznanja tzv. Kosova

Slobodarska partija Austrije uputila je bečkoj Skupštini prijedlog rezolucije kojom zahtjeva da se taj parlament izjasni protiv priznanja tzv. Kosova.

U zahtjevu, koji su podnijeli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, navodi se da Kosovo nije nikakva nezavisna država.

– Kosovo je bilo dio Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcjepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina država priznala kao nezavisnu državu – navode iz FPO.

Ističu da je priznanjem Kosova od SAD i evropskih država, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija 1244 UN, koja Srbiji to garantuje.

Zbog toga, smatraju, austrijska Vlada nije smjela da prizna Kosovo, prenosi “Kosovo onlajn”.

– Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje širom svijeta ga ne prznaju. Odnosi /Prištine/ sa Srbijom su tenzični i nedavno su se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini, a prava i političko samoopredjeljenje srpske manjine i dalje se ne garantuju – navodi se u rezoluciji.

Iz FPO ukazuu i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je tzv. Kosovo u Indeksu o korupciji Transparensi internšnnela palo sa 95 na 176 mjesto.

– Posebno je organizovani kriminal veliki problem – upozorava FPO.

Zbog svega toga, kako je navedeno, FPO podnosi rezoluciju protiv priznanja Kosova kao nezavine države i protiv njegovog pristupanja EU.

Prethodni članakPetrić: Venecijanska komisija – veselo društvo koje daje mišljenja po narudžbi
Naredni članakKevac: Cilj sankcija – gašenje ATV-a, sve ostalo su laži