Petrić: Venecijanska komisija – veselo društvo koje daje mišljenja po narudžbi

Venecijanska komisija je jedno veselo društvo koje veoma često po narudžbi daje prigodna mišljenja potrebna za sprovođenje određenih politika, a koja se ne mogu uklopiti u ustavnopravni poredak BiH, ocijenio je za pravnik Branko Petrić.

– Venecijanska komisija daje mišljenja i to može biti implementirano u domaće zakonodavstvo, ali ne smije biti suprotno sa njegovim karakterom, sa njegovim pricipima, ustavnosti – izjavio je Petrić.

Petrić je napomenuo da je Ustav BiH iz kojeg prozilazi ustavnopravni poredak zemlje, prozvod jednog međunarodnog dogovora.

– Venecijanska komisija daje nekakva svoja mišljenja šta bi to bilo dobro, kada bi moglo biti. /Član Predsjedništva BiH Željko/ Komšić je u funkciji naručioca određenih mišljenja koja se traže kada se napravi prostor i dobiju se onakva kakva se traže. To je poznata stvar i nije neka novina – rekao je Petrić za Srnu.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, etničke kvote se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud BiH, jer to “predstavlja diskriminaciju i podriva integritet ove pravosudne institucije”.

U mišljenju, koje je Komisija objavila na plenarnom zasjedanju održanom 21. i 22. juna, a koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Venecijanske komisije, ocijenjeno je i da je to u suprotnosti sa evropskom praksom.

Prethodni članakKoji je najbolji doručak za zdrav gubitak težine?
Naredni članakSlobodarska partija Austrije traži da se bečka Skupština izjasni protiv priznanja tzv. Kosova