ŠETALA JE 30 MINUTA DNEVNO MESEC DANA I TO JOJ JE TRANSFORMISALO TIJELO: Nisam ni slutila da je OVO MOGUĆE

Koliko je korisno svakodnevno šetanje od samo pola sata? Možda vi već znate odgovor na ovo pitanje jer je šetnja postala vaša rutina, a zna ga i menadžerka za društvene mreže Džes Bentlmen koja je sprovela sljedeći eksperiment “30 minuta hodanja dnevno mjesec dana”

Džes Bentlmen se upustila u ovaj eksperiment povodom Nacionalnog mjeseca hodanja i kako je rekla, ispostavilo se da hodanje ima više koristi nego što je ona mogla i da pretpostavi.

Prije nego što je otkrila rezultate eksperimenta, Džes je podijelila nekoliko savjeta: psi mogu da budu snažna motivacija za hodanje (ona je šetala sa svojim ljubimcem), hodanje te natjera da usporiš, šetnja je vrsta vježbanje koje je veoma prilagodljivo…

Posvećenost cilju naučilo je Džes dosljednosti, a ona je u tome koristila jedan trik: umjesto da broji korake što joj nikada nije bilo blisko, odlučila je da sebi odredi vreme: 30 minuta svakog dana.

Poručila je da joj je šetnja mnogo draža od preznojavanja u teretani, a i lako se uklapalo u njenu dnevnu rutinu. “Dobar trening ne mora da bude “ubijanje” u teretani. Usporite ako je to ono što vam vaše tijelo govori, i dozvolite mu da ponovo zavoli hodanje, korak po korak”, naglasila je.

Šta se desilo posle 30 minuta hodanja dnevno mjesec dana? “Do kraja mjeseca, zaista sam primjetila razliku ne samo na svom tijelu, već i u svom umu. Prve dvije nedjelje sam hodala napolju i te polučasovne šetnje na otvorenom sporijim tempom oslobodile su me pritiska od napornog vježbanja u teretani. Izvukla sam se iz kuće i počela bistrije da mislim. Pokrenula sam tijelo i krv mi je proradila. Druge dvije nedelje hodala sam na traci u teretani, i to pod nagibom od 12 odsto. Taj nagib i veća brzina na traci su mi pojačali efekat. To hodanje 30 minuta na traci za trčanje pod nagibom je mnogo teže nego što mislite i zaista budi tijelo – izaziva znojenje i pomaže u toniranju mišića i jačanju jezgra.

setnja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Naravno, ove šetnje su bile teže od mojih sporijih šetnji na otvorenom, ali su i dalje bile ostvarive i nisu mi nametale pritisak kao intenzivni treninzi koje inače radim u teretani,” ispričala je Džes i naglasila da treba imati na umu sljedeće: – šetnja je besplatna, – može da se radi bilo gdej, – povećava umne sposobnosti, pokazala je studija Univerziteta u Novom Meksiku, – doprinosi zdravlju srca, reklo je Američko udruženje za bolesti srca, – dobra je za mentalno zdravlje, prema Univerzitetu u Mičigenu, – smanjuje rizik od moždanog udara, depresije, srčanih oboljenja, tvrdi Univerzitet Istočne Angilije.

Zato, slušalice u uši i pravac šetnja!

(Kurir.rs/Žena.rs)

Prethodni članakPRVA POMOĆ Ako vas ubode pčela ili osa i primijetite nekoliko simptoma, obavezno se javite ljekaru
Naredni članakTeška nesreća na Zrenjaninskom putu, poginule dvije osobe