LJEKARI ZABRINUTI: Omikron ostavlja velike posljedice

Samo prividno omikron varijanta virusa korona prolazi bez posljedica po zaražene, upozorava struka. Jer, iako, uglavnom, izaziva lakše kliničke slike, suprotno očekivanjima, ljekari se, veoma često susreću i sa izuzetno teškim slučajevima. Nisu rijetke brojne komplikacije nakon prebolovanog kovida, a zabrinjava i smrtnost, kako kod nas, tako i u regiji.

Početak kraja pandemije, sudeći prema najavama struke, jeste izvjestan s pojavom omikron varijanti. Međutim, do tada, ljekare zabrinjava to što bolest, izazvana omikronom, samo prividno prolazi bez posljedica.

Zatajenja bubrega

“To su pacijenti koji, nažalost, dobiju nekada I tromb u plućnoj arteriji, ekstremitetima, ili negdje drugo. Imamo I pacijente sa upalom srčanog mišića, srčane ovojnice, sa srčanim popuštanjem, što je, takođe, veliki problem, a često imamo komplikacije u vidu srčanih udara”, rekla je Maja Dragojević – Stojić, internista kardiolog u Opštoj bolnici Prijedor.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici, kazao je da je mnogo bolesnika, pogotovo starijih koji imaju jedan vid zatajenja bubrega.

“Prisutne su i neurološke komplikacije, od promjene okusa i mirisa, oštećenja sluha, vrthoglavice…”, dodao je.

Nema pravila, te su se i vakcinisane osobe suočile sa određenim postkovid simptomima. Iskustvo je podijelila i psiholog Anela Hasanagić.

“To je taj neki pretjerani umor, brže fizičko zamaranje, nemogućnost da se zadržim u kondiciji I konstantno taj neki kašalj koji traje već skoro pola godine”, kazala je Anela Hasanagić, psiholog.

Takođe, i dalje zabrinjava rast broja smrtnih ishoda u čitavoj državi.

“Mi imamo relativnu staru populaciju. Zaista je teško kod starih ljudi, između 1930. I 1940.godišta puno medicinski doprinijeti”, rekao je Drljević.

Povećana smrtnost u regiji

A od kolektivnog imuniteta još smo daleko. U RS 40% građana je imunizovano. Iako ovo nije očekivani procenat, nadležni su zadovoljni.

“Vidimo da većina ljudi ima neki imunitet na kovid, bilo da ga je stekla vakcinacijom, bilo prebolijevanjem jednom ili više puta, bilo prebolijevanjem i vakcinacijom I ukolikko ne bude značajnih mutacija virusa, to bi moglo da znači izlazak iz pandemije”, navela je Jela Aćimović Institut za javno zdravstvo RS.

Tvrdnje stručnjaka da je treća doza najdjelotvornija za nove sojeve ne pije mnogo vode, jer strah od vakcine i dalje prednjači u odnosu na strah od zaraze.

“Među antivakserskim grupama i ljudima, uopšte, imate jako puno, recimo, ljekara koji se još uvijek nisu odlučili na vakcinaciju i onda to, naravno, daje prostor ljudima koji su protiv vakcina da kažu “što bih se ja vakcinisao, nije ni on, doktor”, rekla je Anela Hasanagić, psiholog.

Povećana smrtnost bilježi i regija. Hrvatska je jedna od najgorih evropskih, ali i svjetskih zemalja po broju preminulih od kovida.

Prethodni članakPoplave u Brazilu; Najmanje 18 poginulih (VIDEO)
Naredni članakTREBINJE: Napali ga ispred stana i oteli novac