Šef NATO: Ukrajinci će avionima F-16 smjeti gađati ruske vojne ciljeve van Ukrajine

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će Ukrajina, kada od saveznika dobije borbene avione F-16, imati pravo na samoobranu, uključujući mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve van teritorije Ukrajine.

Ponovio je da svi saveznici Kijeva žele da ovi avioni budu u Ukrajini što je prije moguće, ali je i rekao i da će efekat aviona F-16 biti jači ako piloti budu dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljeni.

“Dakle, mislim da moramo da slušamo vojne stručnjake kada ćemo tačno biti spremni ili kada će saveznici biti spremni da počnu da šalju i isporučuju F-16”, rekao je on. “Što prije to bolje”, dodao je.

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi mogla da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj nadmoći. SAD su u avgustu odobrile slanje F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim se završi obuka pilota.

“Na svakom savezniku je da odluči da li će isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici u NATO imaju različite politike”, rekao je Stoltenberg. Ali u isto vrijeme, rat u Ukrajini je posljedica agresije i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine, navodi se u intervjuu sa Stoltenbergom koji je objavio Radio Slobodna Evropa.

Prethodni članakIli će se poštovati interesi svih i dogovor domaćih političara ili nema evropskog puta
Naredni članakNajskuplja fotografija u istoriji tenisa: Đoković i Nadal zajedno na letu za SAD