SDA UZ POMOĆ SDS-a RADI NA IZBACIVANJU SNSD-a IZ VLASTI?

Posljednjih dana sve glasnije se nagađa o smjeni Savjeta ministara i planu SDA da uz pomoć opozicionih stranaka iz Republike Srpske izbaci SNSD iz vlasti na nivou BiH.

Inicijativa za smjenu Savjeta ministara BiH naći će se na sjednici Predstavničkom doma Parlamentrane skupštine BiH 11. januara 2021. godine.

Podsjećamo, osam  parlamentaraca iz Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a uputilo je zahtjev za iniciranje glasanja na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o nepovjerenju Savjetu ministara BiH.

Takođe Kolegij je odlučo da se u predloženi dnevni red sjednice uvrsti i zahtjev zastupnika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić i Damira Arnauta za iniciranje glassanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, odnosno smjeni zamjenika ministra civilnih poslova.

U medijima u Federaciji posljednjih dana sve su glasnije  špekulacije o tome da bi poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, mogli izglasati smjenu Savjeta ministara.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta, to nije moguće uraditi odmah ali SDA na tome raditi duži vremenski period, a krajnji cilj je do polovine godine izbaciti SNSD iz državne vlasti.

Međutim, za ostvarenje takvog scenarija potrebno je i da Dom naroda izglasa nepovjerenje Savjetu ministara, a takvo nešto  je nemoguće jer SNSD ima većinu u Klubu Srba.

Rješenje za to bilo bi raspuštanje ovog doma od strane Predsjedništva BiH, što je teoretski moguće s dva glasa (u ovom slučaju Željka Komšića i Šefika Džaferovića).

Da SDS planira podržati ovaj plan potvrdio je juče predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je najavio smjenu člana kolegijuma Predstravničkom doma Parlamentrane skupštine BiH, a potom moguće i Savjeta ministara.

On je u novogodišnjoj čestitci naveo da će inicijativa za smjenu aktuelnog saziva Savjeta ministara, prvenstveno iz razloga slabog rada, nikakvih rezultata i dometa, otvoriti mnoga pitanja, a možda dati i neke odgovore, prije svega da li je održiva ova slabašna parlamentarna većina.

– Da nije ovakvog saziva Doma naroda, ovaj Savjet ministara ne bi preživio ni onih obaveznih sto dana rada. Ono u šta vjerujem je da se može izglasati nepovjerenje Savjetu ministara, a time i smijeniti u kolegijumu Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, ali ne mogu da tvrdim da će se to desiti na januarskoj sjednici Parlamenta BiH – naveo je Šarović.