Sberbanka od četvrtka radiće u punom kapacitetu

Restrukturiranje Sberbanke je u toku, nakon što je Vlada Republike Srpske preuzela vlasništvo.

U naredna dva dana ova banka će funkcionisati u izmijenjenom režimu rada, a u četvrtak pod drugim imenom, punim kapacitetom.

Za sada je ograničen iznos gotovine koji se isplaćuje klijentima.

U banci kažu da građani nemaju razloga za zabrinutost i da je njihov novac siguran.

Zaštita klijenata koji imaju osigurane depozite, njihovih sredstava i druge imovine, izbjegavanje štetnog uticaja na finansijsku stabilnost- ciljevi su restrukturiranja Sberbanke, koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Za sada ograničeni su novčani iznosi koji građanima mogu biti isplaćeni.

– Mogu da dignu 3000 maraka u naredna tri dana. Depoziti građana su 270 miliona a mi na stanju imamo 320 miliona – istakao je direktor Sberbanke, Aleksandar Kesić.

– U narednih 48 sati banka će raditi u izmjenjenom režimu, a nakon toga punim kapacitetom – dodao je Srđan Šuput.

Preuzimanje vlasništva u Sberbanci, u Udruženju banaka BiH ocjenjuju kao odličan potez u situaciji kada su zbog ukrajinske krize Amerika i Evropska unija uvele sankcije ovoj banci. Ovim kažu neće biti ugroženo poslovanje, a na klijente apeluju da ne dižu svoje depozite.

– Samo klijenti mogu svojim stampedima izazvati probleme. Banka Srpske je stabilna – rekao je Berislav Kutle, iz Udruženja banaka BiH.

Tako misle i ekonomisti. Podsjećaju da ovo nisu interni problemi u banci. Nema loših plasmana i banka je likvidna.

Goran Radivojac, ekonomista istakao je da građani nemaju razloga da strahuju za svoje depozite.

– Mi danas možemo reći da je banjalučka Sberbanka dobra i kvalitetna banka i mogu podržati stav Udruženja banaka BiH , koji to potvrđuju – potvrdio je Radivojac.

Vlada je preuzela vlasništvo nad Sberbankom u Republici Srpskoj. Biće uplaćeno petnaest miliona maraka osnivačkog kapitala. U Federaciji BiH, Agencija za bankarstvo upravlja ovom bankom.

To je bilo neophodno, jer je Evropska centralna banka uvela sankcije austrijskoj Sberbanci koja je bila vlasnik poslovnica u BiH.

Prethodni članakPodnesen Izvještaj protiv više lica osumnjičenih za genocid nad Srbima u Konjicu
Naredni članakEP traži proširenje sankcija Rusiji; Zelenski: Prvo obustava bombardovanja pa razgovori