EP traži proširenje sankcija Rusiji; Zelenski: Prvo obustava bombardovanja pa razgovori

Nastavljaju se borbe u Ukrajini – najžešće udare preživio je Harkov. Ukrajinska vojska nastavila je da granatira civilne ciljeve u Donjecku. Sutra druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine. Ukrajinski mobilni operateri blokirali su pozive ka Rusiji a u svijetu se zabranjuju ruski mediji i sajtovi.
Predsjednik Bijelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da nije isključen direktan susret između Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog na kraju pregovaračkog procesa.

– Kada bude napretka, siguran sam da će dva predsjednik sejsti za sto i potpisati ove sporazume – rekao je Lukašenko, piše bijeloruska Belta.

Sa druge strane Velika Britanija je jasno poručila kako se neće boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini. Rekao je to britanski premijer Boris Džonson na pres-konferenciji u Estoniji.

– Nećemo se boriti protiv ruskih trupa u Ukrajini. Suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbjednosti UN teško je izvodljiva – naglasio je Džonson.

Danas popodne je i Evropski parlament usvojio sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržana Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje “nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne “milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci su skrenuli pažnju i na ulogu Rusije na zapadnom Balkanu i ukazali na to da neusklađivanje Srbije sa sankcijama EU šteti njenom pristupnom procesu.

Danas se oglasio i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da će, “ako Ukrajina padne”, ruska vojska biti na granici sa NATO-om.

Ističe i da, ako “partneri” ne žele Ukrajinu u NATO-u, onda moraju toj zemlji da pruže bezbjednosne garancije, koje bi bile pravno obavezujuće.

– Moskva mora da obustavi bombardovanje ukrajinskih gradova, prije bilo kakvih smislenih razgovora o prekidu vatre, poručio je Zelenski, piše Rojters.

 

Prethodni članakSberbanka od četvrtka radiće u punom kapacitetu
Naredni članakMediji: Vajda napustio tim Đokovića