Savjet ministara zatražio informaciju o bezbjednosti mineralnih voda i gaziranih pića

Savjet ministara zadužio je danas Agenciju za bezbjednost hrane BiH da dostavi informaciju o bezbjednosti mineralnih voda i gaziranih napitaka na tržištu BiH, nakon pojedinačnih slučajeva trovanja u susjednoj Hrvatskoj i povlačenja sa tržišta određeni proizvoda.

Ovu odluku Savjet ministara je donio na prijedlog predsjedavajuće Savjeta.

Prethodno je Savjet ministara usmeno upoznat o tome da je Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila od nadležnih inspekcijskih tijela pojačan nadzor u ovoj oblasti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Savjeta ministara i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, kojim se jača bilateralna saradnja.

Na taj način građanima BiH koji zakonito borave na teritoriji UAE biće omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima Emirata koji zakonito borave u BiH.

Riječ je o vozačkim dozvolama koje su svrstane u “B” kategoriju u BiH i “laku kategoriju” u UAE.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Savjet ministara jednoglasno je usvojio informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

OBA BiH će u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izraditi idejni projekt objekta, procjenu potrebnih finansijskih sredstava i definisati rokove za njegovu realizaciju, te će Savjetu ministara dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.

Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OBA, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Za potrebe izgradnje sjedišta OBA 2006. godine kupljena je parcela i postojeći objekat u Sarajevu koji su uknjiženi na BiH, ali izgradnja nije realizovana zbog nedostatka sredstava.

Prethodni članakDodik obišao lokaciju nove bolnice u Trebinju
Naredni članakMilica Stanković Bojić imenovana za predsjednicu Osnovnog suda u Trebinju