Savjet bezbjednosti ponovo bez saglasnosti o Pojasu Gaze, nova sjednica u četvrtak

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ponovo nije uspio da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rješavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze, prouzrokovane trenutnim sukobom Izraela i palestinskih militanata Hamasa, prenosi AP.

Nakon više od dva sata razgovora iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, neslaganja u Savjetu bezbjednosti nisu prevaziđena.

SAD su pozvale na “humanitarne pauze”, a mnoge od članice Savjeta bezbjednosti UN zahtijevaju “humanitarni prekid vatre” kako bi se isporučila humanitarna pomoć i spriječilo više stradanja civila u Gazi.

– Razgovarali smo o humanitarnim pauzama i zainteresovani smo da se bavimo formulacijom po tom pitanju. Ali postoje neslaganja unutar savjeta o tome da li je to prihvatljivo – saopštio je zamjenik američkog ambasadora Robert Vud novinarima poslije sastanka.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je ranije saopštio novinarima da želi hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i zaustavljanje “spirale eskalacije” koja se već razvija od okupirane Zapadne obale, Libana i Sirije do Iraka i Јemena.

Kina, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, i Ujedinjeni Arapski Emirati, arapski predstavnik u Savjetu, sazvali su sastanak u ponedjeljak zbog “krize humanosti” u Gazi, gdje je više od 10.000 civila ubijeno za manje od mjesec dana.

Savhet bezbhednosti Ujedinjenih nacija okupiće se ponovo 9. novembra, na otvorenoj sjednici o rješavanju bliskoistočnog konflikta, izjavila je Lana Zaki Nuseibe, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata i stalna predstavnica pri Ujedinjenim nacijama, prenosi TASS.

Prema njenim riječima, Kina namjerava da redovno organizuje i formalne i neformalne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o humanitarnoj katastrofi u Pojasu Gaze.

Prethodni članakBurger King dolazi u Mostar
Naredni članakDrvar nema sredstava da pomogne svima koji su pretrpjeli štetu, očekuju pomoć