SATLER U MOSTARU SA PREDSTAVNICIMA SKUPŠTINE I VLADE HNK

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Johan Satler  danas je održao sastanak s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona sa kojima je razgovarao o podršci EU za BiH.

Satler je u izjavi za medije naveo da je ova sedmica izuzetno važna kada je riječ o procesu proširenja s obzirom na Samit EU i zemalja zapadnog Balkana.

”Krajem sedmice predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će biti razgovarano o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi eura”, rekao je Satler.

On je dodao da Evropska unija vrlo malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

”Danas je  bilo govora o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji”,  naglasio je Satler.

On je naglasio da je Evropska unija najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner.

”Upravo je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva. Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i Koridor 5C koji takođe ima veliki značaj i u ovom kantonu. Dakle, sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B”,  naveo je on.

Satler je dodao da je osim privrednih potencijala za Evropsku uniju važna povezanost, i to ne samo putem Koridora 5C.

”Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjećete da potencijali aerodroma nisu ni izbliza iskorišteni. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i finansijska sredstva za Studiju izvodljivosti. Evropska unija nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti”, kazao je Satle

Osim s predsjedavajućim Skupštine HNK, Džaferom Alićem, potpredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić te premijerkom HNK, Marijom Buhač, Satler je razgovarao u sa skupštinskim zastupnicima i ministrima u Vladi HNK.

Prethodni članakSvaki stanovnik Nevesinja osjetio je pomoć Republike Srbije zahvaljujući predsjedniku Vučiću
Naredni članakAkcija “Tokio”: Na Јahorini uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi (FOTO)