Satler u Mostaru: Brisel nema plan “B” za BiH

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler rekao je danas u Mostaru da EU vrlo malo toga može uraditi bez snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija, te istakao da Brisel nema plana “B” za BiH.

Satler je razgovarao sa predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona o predstojećem samitu EU i zemalja zapadnog Balkana na kojem će biti riječi i o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške za BiH.

On je napomenuo da se novi program za Balkan zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi evra predviđenih za region.

Satler je naveo da je danas bilo govora o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici.

– Razgovarali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji – izjavio je Satler.

On je naglasio da je EU najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner, te podsjetio i da je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva.

– Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske eFikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i koridor 5C koji, takođe, ima veliki značaj i u ovom kantonu. Sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana “B” – naveo je Satler.

Dodao je da je, osim privrednih potencijala, za EU važna povezanost, i to ne samo putem koridora 5C.

– Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjećete da to nije ni izbliza iskorišteno. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i finansijska sredstva za studiju izvodljivosti. EU nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti – kazao je Satler.

Satler je u Mostaru razgovarao sa predsjedavajućim Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona DŽaferom Alićem, potpredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić, te premijerom Marijom Buhač, ministrima i poslanicima.

Prethodni članakObjavljene nominacije za Zlatne globuse: “Openhajmer” i “Barbi” glavni favoriti
Naredni članakPotpredsjednika Skupštine bi da kolje sve što je srpsko, Tužilaštvo neodređeno