Potpredsjednika Skupštine bi da kolje sve što je srpsko, Tužilaštvo neodređeno

Tužilaštvo BiH čeka da im stigne prijava protiv Vehida Dedića, potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac, koji je prijetio srpskom narodu i iznio tvrdnju da je učestvovao u ratnim zločinima.

“Ukoliko tužiteljstvo zaprimi prijavu o navedenim događajima, ista će biti proslijeđena u rad postupajućem tužitelju”, rekao je za “Nezavisne novine” Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Grubešić je tako odgovorio na pitanje da li će Tužilaštvo BiH pokrenuti istragu protiv Dedića, te dodao da više informacija o aktivnostima koje se preduzimaju ili sprovode ne mogu davati.

“Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama i agencijama, prate pojave u medijima i javnosti koje bi mogle ukazivati na informacije o počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina”, uvjerava Grubešić.

S druge strane, dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, nakon što je obaviješten o prijavi protiv potpredsjednika Skupštine opštine Bratunac, naložio je preduzimanje mjera na dokumentovanju krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Naime, u Policijskoj upravi Zvornik rečeno je da je policija u Bratuncu 8. decembra zaprimila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi.

“Bratunačka Policijska stanica zaprimila je prijavu koju je podnio V.P. iz Bratunca koji je naveo da, zbog tih prijetnji, strahuje za ličnu i bezbjednost građana svoje nacionalnosti”, naveli su iz Policijske uprave Zvornik.

Podsjetimo, predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojin Pavlović ranije je potvrdio da je podnio prijavu protiv Dedića zbog njegove ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici “El mudžahedin” i prijetnji koje je iznio.

Pavlović je naveo da postoji video-snimak koji se može naći na društvenim mrežama u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji “da kolje sve što je srpsko”.

Dragislav Mijanović, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika, rekao je da je zabrinjavajuće da je Dedić još na slobodi, iako se više od 10 godina zna kakva je njegova ratna prošlost.

“O tom čovjeku se zna sve, o njegovim ratnim nedjelima o kojima sam govorio i davao izjave, ukazivao na njegovu sumnjivu ratnu prošlost, ali nije vrijedilo”, rekao je Mijanović.

Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, navela je da sve one koji veličaju ratne zločine i pozivaju na rat treba skloniti sa političke scene, a nadležne institucije treba da sprovedu istragu i kazne rušioce budućnosti BiH i naroda u njoj.

Ona je navela da se postavlja pitanje zašto je uopšte Dedić i postavljen na to mjesto, a ima takvu ratnu prošlost, zbog koje se, očito, nimalo ne kaje – naprotiv.

“Teško je i zamisliti kako na ove izjave reaguju oni koji su bili svjedoci zločina ili su im pobijeni najbliži srodnici. Ovakve osobe odmah treba skloniti sa takvih mjesta, posebno jer se sve to dešava u Republici Srpskoj. Neka Tužilaštvo i MUP ispitaju sve navode dotičnog”, poručila je Graorčeva.

Imam: Djecu naučiti da koriste oružje

Ovih dana u žižu javnosti dospjela je još jedna šokantna izjava, a izrekao ju je imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, koji je na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice rekao da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je kazao da od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, ističući da to treba da bude “po zakonu”.

“Bez ikakvih ambicija da nekome prijetimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza”, rekao je Hodžić, koji je naveo i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije RBiH.

Prethodni članakSatler u Mostaru: Brisel nema plan “B” za BiH
Naredni članakDodik: Razgovori sa Čovićem i Krišto o funkcionisanju vlasti u zajedničkim institucijama