Sankcije krše osnovna ljudska prava; Na sceni pravo jačeg

“Mi smo žrtve terorizma” – ovako je uvođenje sankcija zvaničnicima Republike Srpske i njihovim saradnicima, ali i nekim preduzećima i njihovim radnicima, ocijenio predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Blokiranje žiro-računa i oduzimanje prava na liječenje kao posljedica toga je, kaže, neoliberalno i neonacistički.

Da je to udar na ustavni poredak, krivično djelo koje ugrožava bezbjednost, saglasan je i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

  • Ekonomski stručnjaci apeluju, prije svih, na Agenciju za bankarstvo, da izradi novo uputstvo za ponašanje banaka kako sankcionisana preduzeća ne bi dolazila u problem.

Pod noge su bačena osnovna ljudska prava. Na međunarodnoj sceni – pravo jačeg. Političke, ali i ekonomske sankcije jesu najteži momenat, ali Republika Srpska nije u defanzivi, poručuje predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Kolektivni Zapad sankcioniše parlamentarnu borbu, a podstiče nezakonitost. Kako to drugačije ocijeniti nego kao terorizam, kaže Stevandić za RTS.

– Mi smo žrtve terorizma. Nama se oduzima pravo na liječenje u našoj zemlji, jer su nam blokirani žiro-računi. To nikad niko nije radio. To je neoliberalno i neonacističko. Riječi su teške, ali su istinite. Znači, u ovom momentu ćemo imati ljude u Republici Srpskoj koji su zaradili platu, a ne mogu da je prime, ne mogu da se liječe, da plate osiguranje, da registruju automobile, jer su njihovi matični brojevi u svim bankama bez sudske odluke – rekao je predsjednik Parlamenta Republike Srpske.

Sankcije, ali i nametanja nelegitimnog Kristijana Šmita zadire u sferu ugrožavanja bezbjednosti, kaže ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan. Kada neko lažnim predstavljanjem i svojim odlukama ruši ustavni poredak, šta radi nego čini – krivično djelo.

– U tom smislu njegovo djelovanje je postalo potpuno bezbjednosno pitanje. Sa aspekta da je uzburkao cijelu političku scenu, zaustavio kretanje BiH prema EU, ruši Dejtonski mirovni sporazum, ali prije svega ruši ustavni poredak BiH, a dominantno ruši ustavni poredak Srpske i to je krivično djelo – istakao je ministar Karan.

A blokiranje i gašenje računa pojedinih sankcionisanih preduzeća u Srpskoj ne čini samo štetu privredi, već bi posljedice mogao da osjeti i bankarski sektor, mišljenja je profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac. Eventualni poslovni gubici mogu biti razlog za pokretanje tužbi protiv banaka. Zato se mora pronaći rješenje.

– Prije svih, zadatak Agencije za bankarstvo, koja kontroliše banke, a sve ovo su inicirale poslovne banke pod pritiskom treće strane, je da vrši dodatnu kontrolu i napravi novo uputstvo za ponašanje banaka kako ljudi ne bi dolazili u problem – rekao je Radivojac.

Ekonomisti podsjećaju da su se banke odlučile na blokadu računa pod prijetnjom da će izgubiti servise za plaćanje, a to su 100 odsto anglosaksonski servisi. Ipak, smatraju da situacija nije, kako kažu, kataklizmična i da je bilo i gorih momenata.

Prethodni članakMUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Vjera nam otkriva šta je ispravan život