Patrijarh Porfirije: Vjera nam otkriva šta je ispravan život

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u drugu nedjelju Vaskršnjeg posta Svetu arhijerejsku liturgiju u beogradskom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je poručio da je važno znati svoju pravoslavnu vjeru jer ona otkriva šta je ispravan život.

– Moramo biti obazrivi na zlonamjerne i pogrešne ideologije čiji su plodovi potpuna suprotnost ispravnom životu i pravoslavlju u cijelini. Po pravilu te druge ideje i ideologije nisu otkrivenje Božije, nego su plod domišljanja ljudskog, proizvod čovjekov i zato nisu spasonosne – napomenuo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je istakao da je Bog postao čovjek da bi ljudi postali bogovi po blagodati, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Njegova svetost je, između ostalog, rekao da se slobodno može reći da je svaka liturgija svojevrsna Nedjelja pravoslavlja jer je ona, između ostalog, i ispravno pravoslavno ispovijedanje vjere.

– Crkva ove nedjelje proslavlja uspomenu na Svetog Grigorija Palamu, velikog bogoslova, svetitelja, svetogorskog monaha i arhiepiskopa grada Soluna, kao i na veliku pobjedu koju je Crkva zahvaljujući njemu izvojevala braneći pravoslavno mistično podvižništo koje podrazumjeva učenje o neposrednosti Božijeg prisustva u svijetu – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je istakao da se Crkva moli za spasenje cijelog svijeta.

Prethodni članakSankcije krše osnovna ljudska prava; Na sceni pravo jačeg
Naredni članakNovi ples monstruoznog Jokića