SANKCIJAMA SE NE MOŽE OSTVARITI MIR I STABILNOST NA ZAPADNOM BALKANU

Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne može da se ostvari sankcijama, izjavio je danas u Mostaru ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i pozvao političare u EU da ne razgovaraju o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, nego da razgovaraju sa njim.

Sijarto se, između ostalih, sastao danas i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

On je rekao da će na taj način mnogo bolje da razumiju situaciju u BiH i regionu.

“Evropskim političarima bi bilo preko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju u regionu zapadnog Balkana”, ocijenio je Sijarto.

Nakon razgovora sa Dodikom, Sijarto je rekao novinarima da Mađarska vodi odgovornu, dobrosusjedsku politiku.

“Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost”, naglasio je Sijarto.

On kaže da su za to potrebni i ekonomski uslovi, zbog čega je Mađarska odlučila da preduzme ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i Republici Srpskoj koji će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom.

“Već ovoga mjeseca će biti raspisani konkursi u vezi sa ovim programom ekonomskog razvoja, a u prvom krugu predviđeno je da Mađarska obezbijedi 30 miliona evra za njegovo ostvarivanje”, najavio je Sijarto.

Dodik je nakon sastanka sa Sijartom istakao je da je na sastanku potvrđeno da će biti nastavljeni svi raniji dogovori Republike Srpske i Mađarske i da će se tragati za novim zajedničkim projektima.

“Mogu da razgovaram sa Sijartom o našim međusobnim odnosima i saradnji koja je veoma intenzivna. Ovo je bila prilika da njemu i njegovim kolegama, premijeru Viktoru Orbanu čestitam veliki izborni uspjeh i pobjedu. To je i za nas u Republici Srpskoj veoma značajno zato što imamo važne dogovore sa tom strukturom i Mađarskom”, rekao Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je naglasio da je zahvalan Mađarskoj za njenu posvećenost u vezi sa stabilizacijom mira na Balkanu, na ono što čine u pogledu razumijevanja ukupne situacije.

“Mađarska je ovdje veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u BiH i njihov interes je isključivo da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje zajednički dogovorimo”, rekao je Dodik.

On je zahvalio Sijartu za predanost i za to što je posjetio Mostar.

“Kao član Predsjedništva BiH želim da mu se zahvalim, mislim da je ovo pravi put u dobrom smjeru”, istakao je Dodik.

Sastanku u Mostaru, koji je održan u Gradskoj vijećnici, prisustvovao je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

 

Prethodni članakDODIK I BRNABIĆ SA SRBIMA U MOSTARU: NASTAVLJA SE PODRŠKA
Naredni članakANA BRNABIĆ: RAZGOVARALI SMO O IZGRADNJI VRTIĆA I SRPSKE KUĆE U MOSTARU