Šalenberg i Tajani: BiH napravila napredak – domaće snaga da nastave tim putem

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg rekao da je BiH u prethodnim mjesecima napravila impresivan napredak na putu ka EU, ali da ima još dosta posla i da je vrijeme da domaće snage zbiju redove i nastave tim putem.

Šalenberg je rekao da su on i ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani, sa kojim danas boravi u posjeti Sarajevu, najjači dvojac zagovornika pridruživanja BiH i regiona EU.

– Za nas je BiH važna u svakom smislu i mi smo prvi koji su tražili otvaranje pregovora, za nekoliko sedmica ćemo ponovo imati priliku, nadamo se zelenom svjetlu i otvaranju pregovora – rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Izražavajući zadovoljstvo što je BiH na evropskom putu u proteklim mjesecima načinila napredak koji uključuje usvajanje zakona protiv pranja novca i otvaranje pregovora o sporazumu sa FRONTEKS-om, Šalenberg je ocijenio da je to više nego u prethodnih nekoliko godina.

Šalenberg je poručio da ni jedan političar niti ijedna politička snaga u BiH ne smije vjerovati da može ostati po strani i da ovaj proces nema veze sa njima.

Ističući da je Austrija profitirala od toga, Šalenberg je rekao da treba zaustaviti odliv mozgova iz BiH i mladim ljudima dati perspektivu.

– Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom, poigrava se sa budućnošću ove zemlje – dodao je Šalenberg.

Naveo je da je sljedeći korak otvaranje pregovora sa BiH.

– Krajnje je vrijeme – naveo je Šalenberg i dodao da se nada da će u junu u Beču, kada bi trebalo da bude održan sastanak Prijatelja zapadnog Balkana, to biti proslavljeno.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani je rekao kako situacija u BiH po pitanju EU nikada nije bila bolja.

Tajani je poručio da je pozicija Italije jasna te da se BiH smatra dijelom Evrope, kao da je tu u Sarajevu kako bi dao podršku otvaranju pregovora.

– Јako mi je drago jer naporno radimo na postizanju tog cilja podržavamo vaše reforme. Situacija danas je bolja nego ikad u istoriji BiH. To je važno, vaš angažman će popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete u članica

Evropske unije – dodao je Tajani.

Ministar insotranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zahvalio na podršci koju ove države pružaju BiH.

Konaković je dodao da se sa ministrima Tajanijem i Šalenbergom više puta sreo bilateralno, samo u Italiji dva puta na sastanku ministara vanjskih poslova država EU sa ministrima Zapadnog Balkana

Naveo je da se govorile o iskoracima koje je BiH učinila uključujući i uspostavljanje kontakt tačke EVROPOL-a, početak pregovora o FRONTEKSU, što je bitno i sa Evropsku uniju.

Prethodni članakU Trebinju uhapšen manijak iz Albanije -Djevojčicama pokazivao polni organ
Naredni članakOdluka Ustavnog suda neće dovesti do rasta cijena električne energije za potrošače