SAD uvele nove sankcije za bliske saradnike Milorada Dodika

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je nove sankcije zvaničnicima Republike Srpske, a kako je navedeno, razlog su aktivnosti zbog, kako kažu, “narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Na listi su tri osobe koje su, kako navode iz Ministarstva finansija SAD, “direktno učestvovale u organizaciji neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara”.

Kako je saopšteno, na listu sankcija stavljeni su: Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić, savjetnik predsjednika Srpske Branislav Okuka i predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Prema američkom tumačenju, ovo su tri osobe koje su blisko uključene u planiranje i provođenje Dana Republike Srpske.

Za Branislava Okuku je navedeno da je bio dio neformalne grupe uticajnih Dodikovih savjetnika koji su imali proruske simpatije, podržali nezavisnost Republike Srpske. Optužili su ga i da je zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom zajedni radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje srpskih zvaničnika iz institucija BiH. Označili su ga i kao glavnog organizatora protesta “Granica postoji”.

Jelenu Pajić Baštinac, koja je generalni sekretar predsjednika Srpske optužili su da je bila dio organizacionog odbora Dana Republike Srpske. Da je aktivno promovisala masovno prisustvo na obilježavanju Dana Srpske i javno odbacivala prijetnje Kristijana Šmita.

Za Srebrenku Golić koja je predsjednik Vijeća naroda Republike Srpske naveli su da se sastajala sa ostalim sankcionisanim kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan Republike Srpske te je usvojila raspored događaja za proslavu 9. januara.

Prethodni članak„Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ m:tel pokrenuo kampanju za podizanje svijesti o bezbjednosti u online prostoru
Naredni članakOkuka: Ne interesuju me ni Amerikanci ni njihove sankcije