SAD stavile na CRNU LISTU Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića

Sjedinjene Američke Države stavile su danas na crnu listu Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića.

Oni su sankcionisani zbog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– U skladu sa Izvršnom uredbom 14033, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu sankcionaih lica uvrstio jednog zvaničnika sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini i tri zvaničnika u vlasti Republike Srpske, jednom od dva entiteta u sastavu BiH. Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Brajan Nelson (Brian E. Nelson) izjavio je:

– Ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u euroatlantske institucije. Nastavit ćemo pružati podršku građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.

Prethodni članakDjevojčica došla nenajavljeno i sve iznenadila: Žena koja se porodila u nacionalnom parku izašla iz bolnice, beba ostala (FOTO)
Naredni članakVijeće naroda o izmjenama Krivičnog zakonika