SAD i EU pojačavaju angažman na zapadnom Balkanu

Nakon nedavnog sastanka državnog sekretara SAD Entoni Blinkena i visokog predstavnika Evropske unije Žozefa Borelja, Sjedinjene Države i Evropska unija saglasile su se da dodatno ojačaju zajednički angažman na zapadnom Balkanu u znak podrške napretku regiona na evropskom putu, saopštio je danas američki Stejt department.

U saopštenju se, između ostalog, ističe važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je “ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i /samoproglašenog/ Kosova”.

– Nakon nedavnih nedjelja napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se angažuju u kontinuiranoj i održivoj deeskalaciji i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo napore Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se takođe naglašava puna podrška procesu proširenja EU.

– Pristupanje EU, koje je prioritet za čitav zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebalo da počnu bez odlaganja – navodi se u saopštenju.

Stejt department dalje navodi da su Sjedinjene Države i EU ujedinjene u “čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih institucija”.

– Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve veće retorike podjela u BiH. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake – navedeno je u zajedničkoj objavi, prenio je Glas Amerike.

Pozivaju se i sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost.

Prethodni članakDodik: Naše političke akcije ne ugrožavaju bezbjednost
Naredni članakU Hrvatskoj pao meteor