SABORNA CRKVA U MOSTARU PROSLAVILA SVOJU SLAVU TROJČINDAN (FOTO/VIDEO)

Zvona Saborne crkve Svete Trojice probudila su danas Mostar. Saborna crkva koja se još uvijek obnavlja proslavila je svoju slavu Trojčindan. Na stotine vjernika jutros se slilo u Bjelušine da zajedno sa Sabornim hramom slavi njegovo uzdizanje nad gradom i ljepotu koja ga ponovo krasi.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva iz Mostara i ostalih hercegovačkih opština.

Vladika zahumsko -hercegovački i primorski čestitajući Mostarcima slavu poručio je da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.

„Danas je slava ovoga hrama i slava ovoga grada. Slava u čast našega Boga i Presvete Trojice. Čovjek je duša, tijelo i Duh sveti. Bog našem životu nije nešto pridodano nije nešto što nam je nametnuto. Bog i blagodat njegova i ljubav i  milost njegova je sastavni dio ljudskoga bića. Zato smo se i molili zajedno svi da Bog blagodaću svojom ispuni čitav svijet. Da oposreduje naš odnos prema čitavoj tvorevini Božijoj, da oposreduje naš odnos prema našim bližnjim. Da uvijek Hrista stavimo u sve naše odnose i da ne ulazimo riječju nigdje ako ta riječ nije oposredovana Hristom…Da pazimo jedni druge. Molimo se da Bog uposreduje naš odnos prema samome sebi i da vidimo gdje griješimo i da se ispravljamo. Da budemo istinski ljudi Božji. Blagodat Svetoga Duha je ono za što smo stvoreni i za što je Bog namijenio za nas kada nas je stvarao “, rekao je vladika Dimitrije.

Na službi je obavljeno i krštenje jednog djeteta što je posebna radost za srpsku zajednicu u Mostaru koja se uzdiže i uveličava.

Paroh mostarski Radivoje Krulj koji je od početka obnove uz Sabori hram u Mostaru i koji je ispratio svaki njegov kamen naglasio je da „ovo što mi imamo nema niko“.

Podsjetio je i da su 2008. Dušan i Tomislav Bajević bili kumovi slave crkve i da su i danas tu, što je važno jer pokazuje da se  jedni na druge možemo osloniti.

„Daće Bog da svaka suza i svaka molitva i svaki kamen ako bude tako ugrađen onda će biti zaista ova crkva i ovaj grad tvrđava“, rekao je Krulj.

Uz veliki broj vjernika na slavi Saborne crkve bili su prisutni i konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, načelnik Opštin Istočni Mostar Božo Sjeran,zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, vijećnici  Vladimir Čabrilo i Nataša Jekić, te brojni drugi.

Nakon liturgije druženje je nastavljeno ispred stare crkve u Bjelušinama, gdje će biti održan i turnir u stonom tenisu.

Prethodni članakIzložba “Ipak svitanje” visoko podigla ljestvicu likovne umjetnosti
Naredni članakTomislav i Dušan Bajević kumovi slave Saborne crkve