Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru danas slavi svoju slavu Trojčindan

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru danas slavi svoju krsnu slavu Trojčindan.

Svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9 časova služiće episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Crkvene opštine Mostar pozivaju Hercegovce da zajedno proslave slavu Saborne crkve.

Gradnja Saborne crkva Svete Trojice počela je 1863. godine. Gradnja crkve trajala je deset godina. Velelepna, monumentalna i živopisna crkva osvećena je na Lučindan 1873. godine. Izgradili su Mostarci tada najveću i najljepšu crkvu na Balkanu.

Crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine. Nakon toga je skoro mjesec dana rušena, a na kraju minirana i sravnjena sa zemljom.

Godine 2008. u Manastiru Žitomislić održana je donatorska večera za obnovu Sabornog hrama. Odazvali su se najviši zvaničnici vlasti iz Bosne i Hercegovine i regiona, te su obećana sredstva sa kojima se moglo krenuti u obnovu.

Obnova crkve Svete Trojice počela je 2010. godine. Zidalo se kamen po kamen, jer se radi o nacionalnom spomeniku i crkva mora izgledati upravo onakva kakav je i bila.

U gradnji crkve dolazilo i i do pauza i zastoja zbog nedostatka sredstava, ali je uz veliki trud i rad, zidanje je završeno 18. septembra 2018. godine kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.

26.februara 2021. godine na zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru postavljen je pozlaćeni krst od tri i po metra visine čime je ova bogomolja, nakon skoro tri decenije, ponovo izdigla nad Mostarom u punom sjaju i ljepoti.

Postavljanjem posljednjeg od sedam pozlaćenih krstova završeni su grubi građevinski radovi na ovom hramu.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogromni posao da crkva bude onakva kakva je i bila. Potrebno je još završiti uređenja enterijera i partera koji nažalost čekaju zbog nedostatka sredstava.

Velika je želja mostarskih pravoslavnih hrišćana, ali i ostalih građana Mostara da se Saborna crkva obnovi, da se vjernicima vrati hram, a Mostaru njen simbolu svoj svojoj ljepoti.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru srce je i simbol srpskog identiteta, ali i vjekovnog zajedničkog života u gradu na Neretvi.

Prethodni članakDan Svete Trojice ili Duhovi – slavi se tri dana
Naredni članakDodik: Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama i sačuvati Republiku Srpsku