SABOR SNSD: Niko u SNSD ne smije na crtu Dodiku

Sabor SNSD na kojem bi trebalo da se bira novi predsjednik stranke trebalo bi da se održi do kraja ovog mjeseca u Doboju.

Milorad Dodik, kao i u protekle skoro tri decenije, neće imati konkurenciju za novi mandat na toj funkciji.

Otkako je u martu 1996. godine održan Osnivački Sabor tadašnje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, kada je prvi put izabran za stranačkog predsjednika, pa sve do danas, aktuelni lider SNSD nije imao priliku da se na unutarpartijskim izborima i saborima suoči sa makar jednim konkurentom koji bi želio da preuzme tu dužnost. Umjesto toga, već po pravilu, Milorad Dodik je jedini kandidat za predsjednika stranke, a njemu na crtu, makar „pro forme“ ili pokazivanja javnosti demokratskog kapaciteta partije, ne usuđuje se izaći nijedan protivkandidat.

Cvijanovićeva odbila Amerikance

Jedini put u istoriji postojanja SNSD spekulacije o mogućoj smjeni na čelu te stranke pojavile su se prije nešto manje od dvije godine, a one su, kako je otkrio sam Dodik, dolazile spolja.

Naime, krajem 2021. neprikosnoveni lider SNSD otkrio je da ga je tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja se u to vrijeme vratila iz posjete SAD, obavijestila da joj je u određenim američkim političkim krugovima bilo ponuđeno da “izbaci njega i preuzme da vodi SNSD”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Čim je došla, ona me odmah obavijestila da su joj neki rekli kako bi bilo dobro da izbaci Dodika i preuzme SNSD. Ona je ustala i rekla im: “Vidite li vi da sam ja ozbiljna žena, što pričate gluposti”. Nemam na tu temu ništa posebno da kažem – izjavio je Dodik.

Inače, najavljujući prije nekoliko mjeseci Sabor SNSD za posljednju nedjelju septembra, Dodik je poručio da je na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima cilj SNSD da se partija modernizuje, statutarno uredi, te da se, kako je naveo, omogući veće kretanje kadrova kroz stranku.

– To radimo kako bismo mogli brže reagovati na zahtjeve partnera, kao što su borci, sindikati, penzioneri i druge grupacije, ali i da unaprijedimo međugeneracijsku komunikaciju – govorio je Dodik u aprilu ove godine.

Na pitanje novinara koliko bi moglo biti kandidata za predsjednika SNSD na predstojećem Saboru u septembru, Dodik je odgovorio da je „moguće da obnovi mandat, ali da o svemu odlučuje partija“.

Prethodni članakNataša Ninković blista pored 10 godina starijeg muža: Glumica pojavom zasjenila sve, ljubav cvjeta i poslije 26 godina braka (FOTO)
Naredni članakSastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i “trojke” u Sarajevu